Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) anunta ca va depune pe ultima suta de metri cererea de finantare in baza careia ar putea primi de la Comisia Europeana 176 de milioane de euro cu care sa repare sistemul de termoficare, ajuns in pragul colapsului.

Din cauza ca administratia locala nu l-a intretinut, de-a lungul anilor, sistemul de termoficare din Capitala - a carui constructie a inceput prin anii '60 - a inceput sa cedeze. In consecinta, in ultimele ierni, conductele sistemului au pocnit pe toate partile si au lasat in frig mii de bucuresteni, scrie Ziare.com.

Cel mai rau a fost atunci cand s-au spart conductele magistralei.

Aceasta sunt tevi groase (cu diametru de pana la 1,2 metri) prin care apa oparita vine din CET-uri pana in cele peste 1.000 de puncte termice din Capitala. In aceste puncte termice, apa de la CET-uri trece prin niste schimbatoare de caldura, infierbantand-o pe cea din alte tevi, care ajung pana in casele oamenilor. Dupa, apa din tevile groase se intoarce la CET-uri, pe alte magistrale numite "de retur".

Ori de cate ori o conducta magistrala se sparge, angajatii RADET trebuie sa izoleze segmentul avariat de teava groasa, sa il goleasca de apa oparita si sa il repare. Iar aceste operatiuni nu se pot face decat dupa ce li se opreste caldura - uneori pentru zeci de ore in sir - catorva sute sau chiar mii de bucuresteni.

Ca situatiile de acest gen sa nu se repete in fiecare iarna, PMB a decis ca RADET (alaturi de cateva companii private) si Compania Municipala Energetica Bucuresti (CMEB) SA sa schimbe cu teava noua circa 800 dintre cei 954 de kilometri de conducta magistrala din subteranele orasului.

Usor de zis, dar destul de greu de facut, din cate se pare! Lucrarile de inlocuire a magistralei se contracteaza greu si merg incet. In plus, sunt foarte scumpe. Per total, inlocuirea celor 800 de kilometri de conducta uzata ar urma sa coste cateva sute de milioane de euro. Vorbim despre bani pe care PMB nu ii are, la acest moment, in conturi.

Din fericire, exista bani europeni nerambursabili special alocati pentru modernizarea sistemului de termoficare a Bucurestiului. Numai ca PMB n-a reusit inca sa acceseze acei bani. Iar daca nu o face in urmatoarele 3 luni, pierde finantarea.

De ce nu s-au accesat pana acum banii europeni

PMB poate primi pentru inlocuirea conductei magistrale de termoficare nu mai putin de 176 de milioane de euro, bani nerambursabili, prin intermediul Programului Operational de Infrastructura Mare (POIM).

Potrivit Primariei Capitalei, suma e suficienta pentru inlocuirea a 200 de kilometri de magistrala uzata de termoficare.

Dar ca sa ia banii, PMB trebuie sa demonstreze ca sistemul de termoficare este administrat de o societate fara probleme economice majore. Iar RADET - care are acum in grija punctele termice si conductele - nu e potrivita, din cauza ca e in insolventa din 2016.

In consecinta, ca sa rezolve problema, PMB a infiintat, in 2017, Compania Municipala Energetica Bucuresti (CMEB) SA. Aceasta nu avea datorii, putea primi in administrare infrastructura RADET si putea fi delegata sa furnizeze caldura si apa calda in Capitala.

Problema este ca, un an mai tarziu, instanta a decis ca, de fapt, CMEB SA se infiintase ilegal, fara votul a doua treimi dintre consilierii generali ai Capitalei. Brusc, nici aceasta companie nu mai putea fi folosita pentru accesarea banilor europeni!

In mod normal, la acel moment, administratia Firea putea dizolva rapid compania municipala si le putea cere consilierilor sa voteze infiintarea uneia noi, in conditiile legii. Dar n-a facut-o, ci a pierdut timp atacand decizia care stabilea ca societatea municipala era ilegala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri