Rezervarea locului de tren la CFR Calatori s-ar putea scumpi cu 1 leu, de la 3,9 lei/loc la 5 lei/loc, la trenul de rang Regio sau Interregio, clasa 1 sau clasa a 2-a, orice zona kilometrica tarifara, cu TVA inclus, de la 1 noiembrie 2019, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Transporturilor.

Directorul CFR Calatori, Valentin Dorobantu, a declarat, pentru wall-street.ro, ca pretul biletelor in functie de distanta parcursa nu va creste.

Fiecare rang de tren are tarif propriu, care este calculat pe zone kilometrice, la care se adauga tariful de rezervare a locului, in cazul in care se doreste ocuparea unui loc, potrivit OUG nr. 56/2011.

In 2013 a fost aprobat tariful de deservire generala din transportul feroviar public de calatori la valoare de 4 lei/loc, la tren de rand Regio sau Interregio, clasa 1 sau clasa a 2-a, avand inclusa cota TVA de 24%. In prezent, valoarea tarifului tichetului de rezervare a locului este de 3,90 lei/loc, dupa ajustarile cotei TVA.

Cresterea tarifului de rezervare este motivata de majorarea cheltuielilor pentru combustibil si a pretului energiei electrice.

„Cheltuielile pentru combustibil au crescut in anul 2018 fata de anul 2017 cu 7,14% fiind influentate de variatia accizei la motorina de la valoarea 1.796,53 lei la 2.175,24 lei, o crestere de 21%. In aceasta perioada a rezultat o crestere a pretului mediu la motorina de 14,64% in anul 2018/2017. Pretul la uleiuri a inregistrat o crestere in perioada 2013-2010 de la 6,70 lei/kg la 7,74 lei/kg, cu 14%. In fundamentarea bugetului pe anul 2019 s-a tinut cont de cresterea continua a pretului la energie electrica de la 180,18 lei/MWh-ianuarie 2018 la 232,00 lei/MWh-februarie 2019, o crestere de 29%”, motiveaza Ministerul Transporturilor.

La CFR Calatori, tariful este calculat in functie de distanta kilometrica parcursa, de rangul trenului (Regio sau InterRegio), clasa comerciala (clasa 1 sau a 2-a), la care se adauga tariful de rezervare a locului, astfel:

  • obligatoriu la trenurile cu regim de rezervare a locurilor in limita locurilor disponibile, daca CFR Calatori nu a prevazut alte conditii speciale;
  • optional, la trenurile cu regim de rezervare facultativa, in cazul cand se doreste ocuparea unui loc si acest lucru este posibil la trenul respectiv, sau in cazul trenurilor fara regim de rezervare, pentru grupuri, la care s-a solicitat si s-a putut efectua rezervarea locurilor cu etichetarea acestora.

„In ultima perioada se constata urmatoarele aspecte: pe de o parte cresterea solicitarilor pentru locuri rezervate si in special la biletele vandute cu anticipatie si pe de alta parte o utilizare necorespunzatoare a locurilor puse la dispozitie in sensul ca se cumpara tichete de rezervare in legatura cu anumite tipuri de legitimatii de calatorie valabile pe o anumita perioada (abonamente, autorizatii de calatorie, etc.) ulterior calatorii respectivi nu se prezinta pentru efectuarea calatoriei si locurile respective nu mai pot fi utilizate desi exista cerere foarte mare”, se arata in proiect.

Ordinul s-ar putea publica in Monitorul Oficial al Romaniei si ar putea intra in vigoare la data de 1 noiembrie 2019.

Tarifele transportului feroviar public, in scadere

Legat de tarifele de deservire generala din transportul feroviar public de calatori, acestea au scazut in 2019 comparativ cu 2013, potrivit anexei proiectului pus in dezbatere publica.

Spre exemplu, in zona kilometrica 91-100 km, la trenurile Regio, clasa I, tariful este de 21,2 lei, in prezent. In 2013, tariful era de 22 de lei. La trenurile InterRegio, in zona kilometrica 91-100, la clasa 1, tariful este, acum, de 38,9 lei, de la 40,50 lei, in 2019.

Sursa foto: eugeniu | Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri