Actionarii societatii Romaero vor lua in discutie stingerea datoriilor societatii fata de bugetul statului, prin trecerea in proprietatea publica a statului a unei hale de fabricatie si a unei centrale termice, aflate in patrimoniul Romaero, potrivit informatiilor publicate in Monitorul Oficial
Actionarii Romaero vor discuta, in adunarea generala a actionarilor convocata pentru data de 26 februarie 2007, stingerea obligatiilor de plata la bugetul consolidat al statului, prin trecerea in proprietatea publica a statului a unei hale de fabricatie de avioane usoare, a unei centrale termice si a mijloacelor fixe asociate acestora, se spune in Monitorul Oficial. Actionarii Romaero vor mai lua in discutie bugetul de venituri si cheltuieli si programul de activitate si de investitii pentru anul 2007.

Cu aceeasi ocazie, actionarii Romaero vor constata modificarea structurii actionariatului, in baza ordonantei de urgenta nr. 101/2006, privind reorganizarea AVAS, prin comasarea prin absorbtie cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si vor lua in discutie aprobarea unui schimb de terenuri intre Romaero si ANL.

Capitalul social al Romaero este de 15,61 milioane lei, iar actionariatul societatii este compus din AVAS (72,9%), SIF Muntenia (25,85%) si alti actionari, persoane fizice (1,24%). Romaero are ca obiect de activitate constructiile si reparatiile de aeronave si a inregistrat, dupa primele noua luni ale anului 2006, un profit net de 462.000 lei, dublu fata de perioada similara a anului 2005 si o cifra de afaceri de 30,4 milioane lei, cu 4% mai mult fata de 2005. Datoriile societatii, dupa primele trei trimestre din 2006, se cifrau la valoarea de 54 milioane lei.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor statului va scoate la privatizare, in 2007, 62 de pachete majoritare de actiuni, dintre care 35 provin din portofoilul AVAS, iar restul de la OPSPI, potrivit presedintelui AVAS, Teodor Atanasiu. In 2007, AVAS intentioneaza sa privatizeze 35 de societati din propriul portofoliu, dintre care noua se afla deja in proceduri de privatizare, iar alte 27 vor fi lansate pana la 1 octombrie 2007. De asemenea, autoritatea are in plan vanzarea a 27 de societati preluate de la OPSPI, din care 11 se afla deja in derulare, iar restul vor fi oferite pana la incheierea anului.

AVAS va demara privatizarea, pana la 1 octombrie, pentru 27 de societati din portofoliul sau la care detine pachetul majoritar, printre care: Electroputere Craiova, Nitroexplosives Fagaras (parte divizata din Nitramonia), Senzorom Cluj Napoca, Apollo Deva, Ciprom Ploiesti, Ceprohart Braila, Delfincom Bucuresti, Antibiotice Iasi, Rulmentul Brasov, Rodipet Bucuresti, Olimp Estival 2002. Atanasiu a declarat ca AVAS spera sa incaseze cel putin 600 milioane lei, in 2007, din contractele de privatizare incheiate la cele 35 de societati. De asemenea, AVAS vrea sa inceapa demersurile de vanzare la 16 societati de la OPSPI: Radioactiv Mineral Magurele, Salrom, Ape minierale, ICSIT Proiectare Mine de Lignit, Romarm, Santierul Naval Mangalia, Constructii Aeronautice, Top Therm, Romaero, Zirom, Oltchim, Plafar, Iprochim, Eurotest.

In decembrie 2006, guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, transferarea a 41 de societati de la OPSPI (Ministerul Economiei si Comertului) la AVAS "pentru unificarea activitatii de privatizare la o singura institutie". AVAS a preluat de la OPSPI companii distribuitoare si producatoare de energie electrica, transportatorii de petrol si produse petroliere, companii din industria de aparare, societatile miniere, precum Petrom, Oil Terminal, Conpet, Petrotrans, Distrigaz Sud, Complexele Energetice Rovinari, Turceni si Craiova, Electrica, Avioane Craiova, Automobile Craiova, Romaero, Romarm.

Adunarile Generale ale Actionarilor de la cele 41 de societati preluate de AVAS prin absobtia OPSPI trebuie sa decida inscrierea noului actionar la Registrul Comertului. Abia in urma acestor hotarari, AVAS va putea demara procedurile la Registrul Comertului. Derularea acestor proceduri se va incheia cel mai devreme la sfarsitul lunii februarie, pana atunci AVAS nefiind abilitat nici sa administreze si nici sa porneasca demersurile pentru privatizarea celor 41 de societati. Ordonanta de urgenta privind transferul OPSPI precizeaza ca in 30 de zile de la data intrarii in vigoare, administratorii societatilor fac demersurile pentru inregistrarea AVAS ca actionar si convocarea adunarilor generale in vederea schimbarii structurii actionariatului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri