Stefan Mandachi, proprietarul lantului de restaurante de tip fast-food Spartan si cel care a construit primul metru de autostrada din Moldova, in 2019, in semn de protest, spera ca actualul guvern sa asigure predictibilitatea si stabilitatea mediului de afaceri si sa elimine diferentele intre mediul privat si stat in anii care urmeaza.

"In 2019 mi-am dat seama cat de incordati sunt antreprenorii in Romania. Am cunoscut multi oameni noi care prefera sa taca decat sa atraga atentia. Nu vrea nimeni batai de cap, pentru ca asta inseamna ca esti mereu sub lupa. Se simt mereu sub imperiul unei amenintari nevazute, dar binecunoscute. Instabilitatea legislativa a fost un factor negativ, insa cea mai grava problema este forta de munca. A fost un an catastrofal din acest punct de vedere, am renuntat la unele afaceri din cauza ca nu am cu cine sa le dezvolt. Poate ca nu-s nici eu cel mai bun lider, dar n-ai cu cine dezvolta. Am adus oameni din Sri Lanka. Romania este parasita de profesionisti si necalificati. Este un stres major. Este un chin sa iti focusezi toata atentia pe personal in loc sa iti pui originalitatea in slujba dezvoltarii afacerii. Am deschis puncte de lucru in Bulgaria, urmeaza alte state din UE. De mentionat ca am fost si concentrat pe voluntariat cu #sieu si nici nu am fost dedicat organizatiei mele", sustine Stefan Mandachi, fondatorul lantului de restaurante Spartan si cel care a construit primul metru de autostrada din Moldova, in semn de protest fata de lipsa infrastructurii din regiune.

Omul de afaceri spera ca actualul guvern sa asigure predictibilitatea si stabilitatea mediului de afaceri in anii care urmeaza.

"In 2020 astept ca guvernul pro-business, asa cum s-a autointitulat, sa nu fie macar anti-business, cum au fost altele in trecut. Nu vrem miracole, dar macar sa fie echitate si pentru antreprenori. Stabilitate. Predictibilitate. Sa nu mai fie diferente intre privati si bugetari, care beneficiaza de facilitati si fel de fel de "pansamente sociale" configurate pe spinarea mediului de business. Mergi vineri la ora 15:00 in institutii si cere o hartie, sa vezi pe cine mai gasesti. Astept o debirocratizare totala si trecerea pe online si digital a tuturor hartoagelor care sa vina la pachet cu tragerea la raspundere a celor care lucreaza la stat si prin lipsa de profesionalism, lene, delasare si sictir creeaza un context prielnic coruptiei. La noi nimeni nu raspunde de nimic", spune Mandachi.

Mai mult, fondatorul Spartan spune ca ar investi miliarde in educatie, pentru a reseta sistemul romanesc de invatamant.

"Astept scaderea impozitelor pe salarii si legiferare favorabila intoarcerii cetatenilor romani din afara. Evident, astept investitii majore in educatie si infrastructura. Scoli dupa model finlandez sau adaptate si o autostrada ca in Croatia sau Cehia. Nu zic Germania, nu-s exagerat. Educatia si infrastructura ar propulsa Romania. Eu as face imprumuturi de miliarde cu dobanzi mici pe 10-20 ani si as investi masiv, enorm in invatamant pana schimbam mentalitatea care este intepenita in traumele din comunism. Dar cum sa resetezi Romania cand sunt unii elevi care inca merg flamanzi la scoala? Cum se concentreaza ei pe mentalitati cu o masa pe zi si aia vai de ea? As reseta sistemul de invatamant si as face o stea de autostrazi in toata Romania. Si in 10 ani tragem linie si vedem unde ar fi Romania", conchide omul de afaceri.

Reteaua Spartan are 26 de locatii proprii si 22 de locatii in franciza. Citeste aici povestea afacerii inceputa de avocatul Mandachi.

Stefan Mandachi a construit, in semn de protest, in judetul Suceava, primul metru de autostrada din Moldova intre Voronet si Putna, care a fost inaugurat pe 15 martie, la ora 15. Tot atunci, omul de afaceri, proprietar al lantului de restaurante Spartan, a intrerupt activitatea pentru 15 minute, in semn de protest, in restaurantele Spartan si in toate businessurile pe care le detine. Sute de firme si mii de angajati s-au alaturat campaniei "Romania vrea autostrazi" si au suspendat activitatea.

Sursa foto: Facebook Stefan Mandachi

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri