Ram Addanki, directorul regional al British American Tobacco (BAT) in Europa Centrala si de Sud Est, care conduce de la Bucuresti operatiunile producatorului de tutun, mizeaza ca in viitor tehnologia, nu capitalismul, va genera schimbarile in lume.

Incepand cu luna aprilie 2018, Ram Addanki conduce din Bucuresti operatiunile producatorului de tigari British American Tobacco (BAT) in Europa Centrala si de Sud Est. Indianul, in varsta de 50 de ani, a preluat pozitia dupa 25 de ani in cadrul companiei si mai multe functii de conducere in sediul central din Londra, in Rusia, Turcia, Republica Ceha sau Croatia.

Economia „vibranta” si oamenii muncitori nu l-au surprins pe Ram Addanki cand a ajuns in Romania in urma cu aproape doi ani. Venise si inainte in interes de afaceri si aflase despre forta de munca si cresterea economica pentru care tara a capatat eticheta de „tigrul Europei”. Ceea ce l-a surprins, in schimb, a fost potentialul neexploatat din multe domenii, amintind de turism si stiinta.

„Ce m-a surprins este ca tara aceasta ar putea face mai mult. Am calatorit in mai multe regiuni din Romania si cred ca este foarte mult potential. Acesta trebuie sustinut de infrastructura. Romania are acces la o pepiniera de talente, la oameni inteligenti, insa exista o problema de emigratie in acest moment. Dar, pentru a combate acest lucru, daca infrastructura si oportunitatile de angajare exista pentru toata lumea, cred ca aceasta tara are foarte mult potential”, spune directorul regional pentru Europa Centrala si de Sud al BAT.

IT-ul, medicina si turismul sunt unele dintre sectoarele de pe urma carora Romania a pierdut in ultimii 30 de ani, pentru ca nu le-a acordat nici atentia necesara, nici interesul adecvat, dar pe care s-ar putea baza pentru a castiga in viitor, a castiga reputatie la nivel european si international si, la final, a incasa bani la bugetul statului.

„Sistemul vostru de educatie este centrat foarte mult pe matematica si stiinta, similar Indiei. Astfel, serviciile tehnologice si IT pot fi foarte importante. A doua industrie, care este foarte subdezvoltata din punctul meu de vedere, este turismul. Cred ca Romania poate fi mult mai competitiva in diferite tipuri de turism. Aveti foarte multa cultura si istorie in multe regiuni ale tarii, precum Transilvania sau Iasi. De asemenea, doctorii de aici sunt foarte buni. Poti avea turism medical aici. Vad foarte multe cabinete stomatologice. Spre exemplu, in Turcia, Istanbul a devenit un mare centru turistic medical. India devine, de asemenea, un mare centru medical, ceea ce inseamna ca ai acces la un sistem medical bun, la un pret acceptabil. Cred ca Romania poate face acelasi lucru. Din nou, este nevoie de infrastructura si investitii”, explica Addanki.

Cu un sistem de educatie centrat pe stiinta si tehnologie, un mediu inconjurator cu un potential turistic nevalorificat corespunzator si un sistem medical care ar putea atrage clienti de peste hotare, Romania are cale libera si sigura pentru dezvoltare, daca isi propune sa investeasca in domeniile cheie, precum infrastructura de transport.

Stiinta, tehnologie, turism medical si turism conventional – acestea sunt cele trei domenii in care vad foarte mult potential. Daca eram un investitor si daca cineva venea la mine cu un plan de investitii, as investi in aceste trei domenii”, concluzioneaza, zambind, Ram Addanki.

Reglementari si echilibru in industrie

Capitalismul are o istorie de 30 de ani in Romania, iar BAT este prezent in tara din 1996. In aceasta perioada, BAT si-a facut simtita prezenta prin trei entitati: fabrica de produse din tutun de la Ploiesti, a doua ca marime din Europa, dupa Polonia, o companie de distributie la nivel national si un centru global de servicii. Au inceput cu mai putin de 200 de angajati si au ajuns, in prezent, la 2.500 de angajati, generand mai mult de 25.000 de locuri de munca.

„Capitalismul este un cuvant care este adesea gresit interpretat. Capitalismul este despre piata libera, este despre cerere, oferta si cum o gestionezi. Daca nu exista reglementari si echilibru, atunci apare problema in orice sistem. O economie de piata libera nu inseamna ca nu exista reglementari si echilibru. Trebuie sa fie reglementari si echilibru. Capitalismul nu s-a schimbat. Este vorba despre modul in care interpretam noi capitalismul, cum reglementam lucrurile. Cred ca reglementatorii din domeniu trebuie sa fie mai clari si precisi, sa aiba un dialog cu afacerile pentru a stabili cum sa reglementeze si sa aduca echilibru in domenii. Pentru mine, dialogul este necesar in orice domeniu de afacere”, spune Addanki.

Industria tutunului este al doilea contribuabil la bugetul de stat. In 2018, BAT a contribuit la buget, sub forma de taxe si accize, cu 1,7 miliarde de euro, echivalentul a aproximativ 6% din veniturile fiscale ale Romaniei si circa 1% din PIB. In cei 20 de ani de activitate, producatorul de tutun, care detine mai mult de jumatate din piata tutunului din Romania si exporta 70% din produse in 45 de tari, a avut o contributie de 90 de miliarde de euro la bugetul statului roman.

„Sunt foarte multe reglementari in Romania, ceea ce este bine si rau, in acelasi timp. Bine, in sensul in care te izoleaza de orice criza ar putea aparea. Rau, in sensul in care ar putea uneori sa sufoce cresterea economica sau industriala. Oamenii ar trebui sa permita industriei sau afacerilor sa prospere fiind asigurati de faptul ca acestea fac totul conform legii. Este important sa respecti legea. Daca cineva nu este multumit de lege, incearca sa ai un dialog cu ei”, spune directorul regional BAT.

„Acum este nevoie de mai mult dialog si predictibilitate – sunt foarte importante pentru orice afacere, nu doar pentru industria tutunului. Predictibilitatea este parte din natura umana. Cand cineva spune ca predictibilitatea a devenit un cliseu, nu sunt de acord”, adauga Ram Addanki.

Capitalismul sau tehnologia?

Ram Addaki a crescut intr-o lume fara telefoane mobile si isi aminteste ca primul sau telefon mobil era foarte mare, iar costul unui apel era ridicat. Tot el era cel care planifica calatorii prin agentii de turism, care ii spuneau ce si cum sa faca, iar totul era o experienta. Acum zambeste cand se gandeste ca copiii lui au avut mereu un telefon la indemana si nu au stat niciodata la coada pentru un bilet de tren sau autobuz, ca traiesc in lumea Airbnb si Booking.

Citeste si:

    Din biroul sau din Business Park, in apropiere de Casa Presei din Bucuresti, Addanki spune ca oricine si orice trebuie sa tina pasul cu digitalizarea. Planul BAT este de a investi in tehnologie, urmand sa implementeze roboti pentru a eficientiza operatiunile. In ceea ce priveste angajatii care ar putea fi inlocuiti, directorul regional BAT mentioneaza ca acestia vor putea fi relocati acolo unde este mai mare nevoie.

    „Tehnologia va schimba lumea. Doar pentru ca sunt director regional pentru Europa Centrala, nu inseamna ca nu invat nimic nou. Invat. Citesc. De asemenea, ma uit la videoclipuri pe YouTube. Invatarea nu vine intr-o singura forma. Invatarea inseamna cum iti pastrezi mintea deschisa la lucruri noi. Toata lumea trebuie sa faca asta. Din pacate, asta e lumea in care traim. Nu capitalismul, ci tehnologia genereaza toate schimbarile. Lumea se schimba. Nu e usor si nu o sa fie usor. In 15-20 de ani, lumea va fi diferita. Trebuie sa ne redescoperim”, spune Addanki.

    Citeste si:

      Legea care reglementeaza produsele din tutun

      In prezent, in Parlament se afla o propunere legislativa asumata de grupul USR care schimba regimul produselor din tutun. Printre altele, proiectul prevede extinderea definitiei fumatului la tigarile tip Glo sau Iqos si la tigarile electronice, interzicerea vapatului in spatiile publice inchise, interzicerea fumatului in masinile personale, interzicerea sponsorizarii si reintroducerea taxei pe viciu. Insa, cea mai drastica masura din proiect este interzicerea afisarii la vanzare a tigarilor in magazinele normale, care n-au specific vanzarea de produse din tutun.

      „Este important sa nu faci o lege fara sa te consulti cu industria. Suntem de acord cu reglementarea industriei. Este foarte important de inteles ca Romania este foarte bine reglementata in comparatie cu alte piete dezvoltate din Europa, precum Germania, Austria sau Elvetia. Problema fundamentala este ca libertatea alegerii nu poate fi compromisa pentru consumatori. Oamenii trebuie sa faca alegeri educate. In al doilea rand, Romania are granite cu tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene: Ucraina, Serbia. Cea mai mare amenintare pe care o vad este traficul ilegal. Daca pui astfel de restrictii de marketing, precum interzicea reclamelor, fortezi retailerii sa ofere produse ilicite consumatorilor, ceea ce nu va fi bine pentru sanatatea consumatorilor, pentru ca nu au acceleasi standarde de calitate ca ale noastre. Apoi, daca nu mai comunic cu consumatorii mei despre produsele cu risc redus nu fac niciun serviciu societatii”, sustine Ram Addanki.

      Intrebat daca exista posibilitatea de a concedia angajati in cazul in care intra in vigoare legea aflata in dezbatere in Parlament, pe fondul unui consum redus al tigarilor, reprezentantul BAT a sustinut ca este inca prea devreme pentru o astfel de hotarare.

      „Este prematur sa spun asta, va trebui sa analizam consecintele si implicatiile acestei legi. Daca volumele (n.r. de tigari fabricate) vor scadea, fabrica va trebui sa isi reduca dimensiunea, fiind vizate forta de munca, departamentele de vanzari si de marketing. La finalul zilei, este vorba despre o afacere. Este, insa, prea devreme pentru a vorbi despre asta. Mai intai, trebuie sa vad daca legea va intra in vigoare. Odata ce va intra in vigoare, va fi necesara o perioada in care vom face tranzitia”, a precizat Ram Addanki.

      In 2019, BAT se asteapta la o crestere a volumelor, in contextul scaderii traficuluii ilicit de tigari. In septembrie 2019, comertul ilegal cu tigarete s-a redus la 11%, cu 3 puncte procentuale mai putin fata de luna iulie.

      „Volumele noastre vor creste comparativ cu 2018, pentru ca traficul ilicit va scadea. Vom continua sa investim in Romania, cred in potentialul acestei tari, trebuie doar sa ii pastram pe oameni in tara. Nu vreau ca oamenii sa paraseasca Romania”, subliniaza Ram Addanki.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Anca Olteanu
      Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri