Romania se afla pe ultimul loc intre statele din Europa Centrala si de Est in functie de valoarea fuziunilor si achizitiilor pe cap de locuitor, cu 800 de dolari, valoarea medie a unei tranzactii fiind de circa 44,2 de milioane de dolari, unul dintre cele mai scazute niveluri din regiune, conform unui raport intocmit de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).
Valoarea achizitiilor si fuziunilor realizate pe piata romaneasca a inregistrat o scadere in 2006, pana la 5,2 miliarde dolari, de la 5,8 miliarde dolari in 2005, in conditiile in care numarul tranzactiilor a crescut cu 15%, la 134, au aratat autorii studiului PwC. Romania ocupa din acest punct de vedere locul cinci in topul celor 11 state din Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Indendente, dupa Rusia, Polonia, Ungaria si Cehia.

Constructiile, afacerile imobiliare si comertul en detail vor reprezenta in Romania principalele zone de interes pentru fuziuni si achizitii in 2007, dar si pe termen mediu, potrivit studiului. in 2007, ne asteptam ca sectorul privat, sustinut de oportunitatile generate prin recenta aderare la UE, sa devina stalpul de rezistenta al pietei de fuziuni si achizitii. Consolidarea in cazul unor sectoare ale industriei este inca intr-o faza initiala, in timp ce in altete este deja in derulare, generand un potential semnificativ pentru tranzactii pe masura ce piata devine mai matura si mai eficienta, a declarat Emilian Radu, Partener Coordonator pentru Servicii de Consultanta pentru Tranzactii, PwC Romania.

Tranzactia medie dezvaluita a fost in jurul sumei de 45 de milioane de dolari, o cifra mai mica decat in 2005 cand s-a inregistrat un maxim de 65 de milioane de dolari. Aceasta descrestere este insa inselatoare intrucat media este afectata de tranzactia Vodafone din 2005. Luand in considerare acest lucru, putem concluziona ca, in fapt, tranzactia medie a crescut in 2006, a adaugat Emilian Radu.

Implicarea investitorilor straini (92% din valoarea fluxurilor investitionale atrase de tranzactiile din Romania) a fost mai intensa decat in 2005, si mai mare in comparatie cu media CEE/CIS (per volum), indicand potentialul competitiv al economiei romanesti, care atrage mereu mai multi investitori.

In ceea ce priveste fluxurile investitionale atrase de tranzactiile din Romania, Austria ocupa primul loc ca valoare investita (868 milioane de dolari), capitalurile dinspre Marea Britanie si Statele Unite mentinandu-se intre primele cinci, dar cu volume de investitii mai scazute decat in anul precedent, urmate de investitiile indiene (Ranbaxy 324 milioane dolari) si romanesti (aproape 8% din valoarea de piata).

In ceea ce priveste volumul de piata/numarul de tranzactii, investitorii austrieci (cu 10 tranzactii), englezi (15) si americani (11) au fost cei mai activi investitori, cu exceptia investitorilor autohtoni (41
de tranzactii), care conduc topul.

Sectorul imobiliar a fost, dupa activitatea de productie, unul dintre cele mai atractive domenii pentru investitori, 20 de tranzactii fiind in domeniul constructiilor si real estate.

Fondurile straine de investitii mizeaza pe randamente de 20%-30% pentru plasamentele din 2007 in Romania, potrivit raportului PwC.

"Rentabilitatile asteptate si acceptate de catre fondurile de investitii ce vor intra pe piata in acest an sunt preconizate sa scada catre valori situate in jurul a 20%-30% pe an", se precizeaza in raportului companiei de consultanta.

Sectoarele cele mai atractive pentru fondurile de investitii sunt: farmaceutic, servicii financiare, constructii si materiale de constructii, conform declaratiilor facute in presa de catre reprezentanti ai diverselor fonduri, se mai arata in comunicat.

Sectorul asigurarilor si cel al serviciilor bancare sunt prevazute sa faca obiectul unor consolidari viitoare, ca urmare a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana (UE).

Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania este estimata in 2007, in absenta unor tranzactii foarte mari, la peste 2,5 miliarde de euro, cu mult sub nivelul de 6 miliarde euro din 2006, cand s-a finalizat privatizarea BCR (3,75 miliarde euro), potrivit unui studiu publicat recent de Raiffeisen Investment.

Analistii Raiffeisen Investment se asteapta la peste 150 de tranzactii private - care exclud privatizarile - in 2007, fata de 129 anul trecut. Valoarea medie pe tranzactie va creste pana spre 15 milioane euro, se mentioneaza in studiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri