"In prezent asteptam raspunsul companiei la intrebarile puse in dezbaterile publice, dupa care o comisie va analiza tehnic proiectul de la Rosia Montana", a declarat citat de NewsIn, ministrul mediului, Attila Korodi. Potrivit acestuia, proiectul initiat de Gabriel Resources la Rosia Montana "nu are, in prezent, niciun aviz si nicio autorizare". Oficialul a mai spus ca exista posibiliatea ca pana la sfarsitul acestui an Gabriel Resources sa primeasca un raspuns final din partea autoritatilor de mediu cu privire la demararea exploatarii de la Rosia Montana.

La randul sau, reprezentntul companiei Gabriel Resources, Richard Hill, a afirmat ca societatea sa este pregatita sa investeasca in economia romaneasca 2,5 miliarde de dolari si sa creeze circa 6.000 de locuri de munca indirecte si 1.200 directe. Hill a mai aratat ca in opinia sa proiectul nu reprezinta in fapt niciun risc, fiind vorba de riscuri controlate, exploatarea de la Rosia Montana urmand sa reduca somajul in zona.

Ministerul Mediului a transmis companiei Gabriel Resources-Rosia Montana Gold Corporation documentatia rezultata din dezbaterile publice pe proiectul Rosia Montana, la inceputul lunii februarie, urmand ca aceasta sa raspunda la toate intrebarile societatii civile. Documentele rezultate din dezbaterea publica au 678 de pagini si contin 5.610 intrebari. Printre cele mai importante probleme ridicate de societatea civila se numara cele legate de biodiversitate, de faptul ca studiul de impact nu este facut de specialisti sau de modul de depozitare a deseurilor. De asemenea, romanii mai sunt nemultumiti de tehnologia utilizata, de faptul ca localnicii trebuie stramutati si de garantiile financiare.

Dezbaterile publice au avut loc in perioada 24 iulie-25 august 2006, in 14 orase din Romania si in doua din Ungaria. Cetatenii au putut consulta raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului pe pagina de internet a Ministerului Mediului, a firmei Gold Corporation, a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, cat si la Primaria Capitalei, la Biblioteca Nationala si la cea Universitara. Observatiile si comentariile au fost primite in scris pana in 25 august 2006, iar datele au fost centralizate intr-un formular pentru consemnarea observatiilor publicului. Odata cu transmiterea formularului, Ministerul Mediului a solicitat companiei Gold Corporation completarea raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului cu o anexa care va contine solutii de rezolvare a problemelor semnalate.

Rosia Montana Gold Corporation este compania canadiana care a propus statului roman un proiect de exploatare miniera a zonei aurifere prin folosire de cianuri, in stravechea localitate din Muntii Apuseni.