Profitul net al Transelectrica a scăzut cu 90% în primul trimestru din 2022, cauza fiind creşterea preţului mediu al energiei achiziţionate pentru consumul propriu tehnologic - adică pentru transportul energiei electrice.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de opt milioane lei, cu 90% mai mic faţă de cel din perioada similară din 2021, conform rezultatelor financiare transmise vineri Bursei de Valori Bucureşti, scrie Agerpres.

Rezultatul brut a înregistrat o scădere de la 94 milioane lei în primele trei luni din 2021 la 11 milioane lei în perioada ianuarie-martie 2022.

Citește și: Cât câștigă, de fapt, furnizorii de gaze și energie electrică din facturile românilor

"În T1 2022, Transelectrica a înregistrat o scădere a profitabilităţii activităţii comparativ cu T1 2021, determinată de creşterea preţului mediu al energiei achiziţionate pe PZU, care a fost de patru ori mai mare decât în anul precedent, ceea ce a condus la creşterea cheltuielilor cu consumul propriu tehnologic cu 162 milioane (+173%)", se menţionează în raportul financiar.

Veniturile totale operaţionale realizate în intervalul ianuarie-martie 2022 au înregistrat o creştere de 69% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior (1,231 miliarde lei în T1 2022 faţă de 726 milioane lei în T1 2021), determinată în principal de majorarea tarifului mediu de transport şi de creşterea veniturilor realizate pe piaţa de echilibrare.

Consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat scăderi în toate cele trei luni. Influenţă a avut pe de o parte creşterea preţurilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat în preţul final al energiei electrice, iar pe de altă parte temperaturile medii din lunile ianuarie şi februarie care au înregistrat anomalii pozitive, situându-se peste normele climatologice. Pe zona principală a activităţilor de bază Transelectrica a înregistrat o creştere de 30% a veniturilor, determinată în principal de creşterea venitului din tarif transport aprobat de ANRE şi a veniturilor din interconexiune.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri