Compania franceză Alstom și Autoritatea Română pentru Reforma Căilor Ferate (ARF) au semnat un act adițional la contractul inițial pentru livrarea suplimentară a 17 trenuri Coradia Stream și a serviciilor de întreținere asociate timp de 15 ani. Aceste trenuri vor completa primele 20 de trenuri, comandate în martie 2022, creând primul parc feroviar de călători furnizat de Alstom în România.

„Aceste 37 de trenuri electrice interregionale moderne vor contribui în mod semnificativ la tranziția țării către o mobilitate durabilă – în conformitate cu ambiția noastră de a deschide calea către o mobilitate mai ecologică și mai inteligentă la nivel mondial”, a declarat Gabriel Stanciu, Director general Alstom România, Bulgaria și Moldova, într-un comunicat al companiei franceze.

Cele 17 noi garnituri și mentenanța lor a fost asigurată în urma unui contract evaluat la 220 de milioane de euro.

Tren cu hidrogen Alstom(Sursa foto: Alstom)

În luna martie a acestui an a fost semnat contractul inițial a cărui valoare era estimată la aproximativ 270 de milioane de euro. Acestea sunt primele trenuri pentru transport feroviar de pasageri furnizate de Alstom în România. Acest contract poate fi extins cu opțiunea de livrare a încă 20 de trenuri, pe baza unei comenzi din partea beneficiarului. Incluzând mentenanța extinsă pentru întreaga flotă, valoarea totală estimată a proiectului poate depăși 700 de milioane euro.

Citește și: Francezii au testat un tren cu hidrogen care a parcurs un traseu de 1.175 de kilometri fără să fie realimentat

Pe ce rute vor circula noile trenuri de la Alstom

Potrivit portalului clubferoviar.ro Noile trenuri ale României urmează să fie utilizate pe rutele electrificate majore ale rețelei feroviare, urmărindu-se o deservire echilibrată a teritoriului:

  • București Nord – Constanța
  • București Nord – Brașov – Arad – Timișoar București Nord – Brașov – Cluj
  • Brașov – Deda – Cluj
  • București Nord – Brașov
  • București Nord – Iași
  • București Nord – Suceava
  • București Nord – Galați
  • București Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani- Simeria
  • București Nord – Craiova – Timișoara – Arad
  • Cluj – Timișoara
  • Cluj – Suceava – Iași.

Cu ce vin noile trenuri

Proiectate special pentru piaţa europeană, trenurile inter-regionale Coradia Stream sunt echipate cu sistemul de control al traficului ERTMS Nivelul 2 și respectă standardele EN precum şi Specificaţiile tehnice de interoperabilitate (TSI), fiind compatibile cu toate principalele sisteme de alimentare cu energie electrică din Europa. Viteza maximă va fi de 160 km/h.

Fiecare tren va avea șase vagoane, cu o capacitate de 350 de locuri și podea 100% coborâtă, pentru un acces cât mai facil pentru toate categoriile de pasageri. Pe fiecare parte a vagoanelor de mijloc se vor amplasa câte două uși de acces. Pentru vagoanele de capăt se va amplasa o ușă pentru accesul călătorilor pe fiecare parte a vagonului. Sistemul de informare a călătorilor va fi compus dintr-o instalaţie de sonorizare și o instalație de afișare dinamică. Fiecare vagon al RE-IR va fi prevăzut cu spații pentru bagaje de dimensiuni mari.

De asemenea, trenurile vor fi prevăzute cu un sistem de contorizare a numărului de călători, dotat cu senzori de mare precizie. Fiecare RE-IR va avea patru toalete ecologice, repartizate uniform pe întreaga lungime, dintre care o toaletă va fi amenajată pentru persoanele cu mobilitate redusă aflate în scaun cu rotile. Configurarea finală, culorile și finisajele vor fi personalizate integral în funcție de cerințele Autorității Contractante, în etapa de proiectare.

Trenul face parte din gama Coradia de trenuri regionale, cu performanțe demonstrate în operare, timp de peste 30 de ani, în toată Europa. Alstom a vândut peste 3.300 de unități în toată lumea, iar opt țări europene – între care Danemarca, Franța, Germania, Olanda sau Spania – beneficiază deja de performanțele acestora, dezvoltate în mai multe variante.

În total, peste 420 de trenuri Coradia Stream au fost comandate deja în Italia, Olanda și Danemarca. Cele din Italia se află deja în operare comercială încă din vara anului 2019, dovedind fiabilitatea acestui produs. Coradia Stream oferă și soluții fără emisii pentru liniile neelectrificate, cum ar fi alimentarea cu baterii și cu hidrogen.

Compania Alstom este prezentă în România de aproape 30 de ani și este lider de piață în soluții de electrificare și sisteme de control al traficului pentru industria feroviară. Activitățile în desfășurare ale companiei cuprind proiecte de semnalizări sau electrificare pe mai mult de 75% din ramura nordică românească a Culoarului paneuropean Rin-Dunăre. Implementarea primului sistem de semnalizare de tip CBTC din România este în execuție pe Linia 5 a metroului din București. De asemenea, de peste 17 ani compania Alstom furnizează servicii de mentenanță pentru flota de metrou din București.

Sursa foto: Alstom

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri