Încălzirea locuinței în sezonul rece presupune un consum de energie semnificativ: mai mult de două treimi din energia consumată în casele și apartamentele noastre este folosită în acest scop. Dormitorul este una dintre cele mai importante dintre încăperile unei locuințe, pentru că acolo ne petrecem cam o treime din timp, conform unei analize E.ON.

Dintre toţi europenii, românii ţin cel mai mult la gradele ridicate din dormitor, 94% dintre cei chestionaţi în cadrul unui studiu* realizat de E.ON și Kantar recunoscând că dorm cel mai bine la temperaturi de 20°C sau peste. De cealaltă parte, germanii și francezii preferă ca încăperile lor de dormit să fie mult mai răcoroase, de aceea setează temperatura sub 20°C. Însă dormitoare cu adevărat reci, cu temperaturi de 15°C sau mai puțin, se găsesc în Marea Britanie, relevă studiul citat.

Temperatura medie pentru încălzirea locuințelor din Uniunea Europeană este de 22°C, dar sunt persoane care se simt confortabil și la 19°C sau 20°C, arată un studiu al International Energy Agency (IEA).

Cu fiecare grad mai puțin setat la termostat se reduce consumul de gaze naturale cu aproximativ 6%. Dacă optăm pentru ferestre cu geam termopan, folosim termostatul și scădem temperatura din dormitor cu doar 1°C, putem reduce consumul anual cu 3.330 kWh – în cazul unui apartament de 85 mp sau chiar cu 4.380 kWh – pentru o casă individuală de 120 mp. Acest lucru înseamnă o economie la bugetul familiei de 1.032,3 lei, respectiv de 1.357,8 lei**.

Cum să reduci factura la energie: sfaturi și recomandări

Recomandări pentru reducerea consumului de gaz în sezonul rece:

  • setează temperatura la aproximativ 18°C dacă pleci de acasă câteva ore și la 15°C dacă urmează să pleci pentru o perioadă mai lungă de timp sau pe timp de noapte, în camerele pe care nu le folosești;
  • nu opri niciodată complet încălzirea;
  • asigură-te că în fața caloriferelor nu există mobilier și aerisește caloriferele în mod regulat;
  • nu pune rufele la uscat pe calorifere și nu obtura caloriferele cu draperii;
  • aerisește în mod regulat încăperile și deschide complet ferestrele timp de 5-7 minute;
  • oprește caloriferele din cameră sau termostatul când aerisești;
  • trage jaluzelele exterioare sau draperiile pe timpul nopții, pentru a păstra căldura.

Acestea sunt câteva dintre recomandările care ne pot ajuta să evităm risipa de energie și, bineînțeles, facturile foarte mari, conform studiului realizat de E.ON.

Un recent studiu al Agenției Internaționale a Energiei arată că temperatura medie în clădirile din UE în acest moment este de 22 de grade Celsius. Dacă ar fi redusă cu un singur grad, cererea de gaze la nivelul întregii Uniuni ar scădea într-un an cu 10 miliarde de metri cubi, aproape cât tot consumul de gaze al României. Citește articolul integral AICI.

Sursa foto: NicoElNino / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri