Grupul Electrica a înregistrat în 2023 un profit net de 620,4 milioane de lei, în creştere cu 11%, respectiv 61,6 milioane de lei, raportat la anul precedent, ca urmare a performanţei segmentului de distribuţie, a anunțat compania, citată de Agerpres.

Anul trecut, la nivelul Grupului Electrica, EBITDA a înregistrat o creştere de 27,1%, respectiv 369,8 milioane de lei, ajungând la o valoare de 1,733 miliarde de lei, comparativ cu valoarea de 1,363 miliarde de lei, realizată în 2022.

Creşterea EBITDA a fost generată, în principal, de performanţa pe plan operaţional a segmentului de distribuţie, pe fondul creşterii veniturilor din distribuţia de energie electrică cu aproximativ 1,015 miliarde de lei (sau 29,9%), la valoarea de 4,412 miliarde de lei, faţă de 3,397 miliarde de lei în 2022.

Profitul operaţional a înregistrat o creştere de 22%, până la valoarea de 1,011 miliarde de lei, datorită impactului pozitiv de 688,6 milioane de lei generat de cheltuielile operaţionale, impact diminuat de scăderea veniturilor operaţionale cu 506,4 milioane de lei.

Profitul net pentru anul 2023 a înregistrat o creştere de 61,6 milioane de lei (11%). Rezultatul este generat, în principal, ca urmare a performanţei segmentului de distribuţie, în contextul scăderii costurilor cu energia electrică pentru acoperirea CPT, ca urmare a implementării mecanismului de achiziţie centralizată MACEE.

Conform acestuia, producătorii au obligaţia de a vinde 80% din energia disponibilă la un preţ de 450 lei/MWh, impact diminuat de creşterea volumelor de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în reţea.

Profitul net individual obţinut de Electrica în anul 2023 este de 19,2 milioane de lei. Dividendul brut propus a fi distribuit din profitul individual este de 0,1178 lei/acţiune, iar valoarea totală brută a dividendelor este de 40 milioane de lei.

Pe segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu aproximativ 1,015 miliarde de lei (sau 29,9%), la 4,412 miliarde de lei, de la 3,397 miliarde de lei în 2022, în principal din efectul generat de creşterea veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12 (recunoscute pe baza stadiului de execuţie a lucrărilor, conform politicii contabile privind recunoaşterea veniturilor din contractele de construcţii), la care s-au adăugat creşterea tarifelor de distribuţie şi scăderea volumelor de energie electrică distribuită.

În ceea ce priveşte segmentul de furnizare, veniturile au scăzut în anul 2023 cu aproximativ 905,8 milioane de lei (sau 11,1%), la 7,280 miliarde de lei, de la 8,186 miliarde de lei în 2022, această variaţie fiind generată, în principal, de scăderea cantităţii de energie electrică furnizată cu aproximativ 9,1%, ca urmare a diminuării portofoliului de clienţi, precum şi a scăderii consumului la nivel naţional (efect al creşterilor de preţ la energia electrică, dar şi al măsurilor de eficienţă energetică implementate).

Pentru segmentul de furnizare, atât în anul 2023, cât şi în 2022, efectul preţurilor cu amănuntul la energie electrică a fost acoperit prin subvenţii primite de la autorităţile statului, ca urmare a aplicării mecanismului de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gaze naturale, în urma aplicării Ordonanţei 27/2022, cu modificările şi completările ulterioare.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri