Directorul economic al grupului Alpina din Reghin, unde in luna decembrie au fost concediati toti muncitorii, Aron Iclozan, a declarat, luni, ca scaderea vanzarilor la incaltaminte in Europa plus trei ierni calde au dus la formarea de mari stocuri de incaltaminte de iarna in depozitele societatii.
El a incercat astfel sa explice ca trecerea in somaj a celor 700 de muncitori nu a fost premeditata si ca, pe langa motivele de mai sus, s-a produs si o greseala de implementare a sistemului informatic de calculare a impozitelor, ce a determinat restante pe trei luni la CAS si somaj, potrivit NewsIn.

Aron Iclozan spune ca spera ca in doua saptamani grupul de firme sa scape de cele peste un milion de euro datorii la furnizori, respectiv 750.000 euro la ABN Amro, banca ce ameninta cu declansarea procedurii de insolventa si sa reinceapa lucrul.

„Avem comenzi ferme. Pana la finele acestei luni ne platim datoriile, iar angajatii vor avea salarii decente. Insa banca ABN Amro Olanda nu a avut rabdare ca datoria de 1,5 milioane de euro de primit de la clienti sa fie stinsa, ne-a somat si in consecinta nu am reusit sa declansam procedurile de trecere in somaj a angajatilor. Insa, odata cu stingerea datoriilor, cei neangajati vor urma toate procedurile din contractul colectiv de munca”, a spus Iclozan, care a precizat ca nu ii va putea reangaja pe toti cei 700 de muncitori, ci numai 500.

Intre 1997 si 2005 75% din productia Alpina era pentru export. Firma producea si vindea 1,3 milioane de perechi de incaltaminte pe an. In ultimii trei ani au ramas stocuri imense, inclusiv de materie prima, in valoare de milioane de euro. In aceasta conjunctura, grupul a mers pe pierderi, subventionate de Stylmex BV Olanda, firma-mama, care in august 2007 a fost cumparata de o banca scotiana.

Din decembrie 2007 AMBN Amro Romania a devenit sucursala a celei din Olanda. „In 5 octombrie vechea conducere a grupului Alpina- Stylmex si-a dat demisia, inainte de decizia ABN Amro de a ne bloca conturile. De aici au aparut speculatii, ale caror motive nu le stim. Care a fost cauza deciziei bancii? Plecarea vechii conduceri, falimentul Stylmex BV Olanda? Cert e ca nu am mai apucat sa facem concedierea colectiva”, a spus Iclozan.

El a spus ca noua conducere a societatii a decis continuarea activitatii folosind marfa ca productie neterminata, aflata pe flux.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri