Dependenta industriei autohtone de cererea din UE, zona catre care se indreapta majoritatea exporturilor, devine si mai evidenta cand lucrurile merg rau.
Cu mai putine comenzi externe si afectati, in plus, de evolutia cursului de schimb, a pretului la utilitati si carburanti, de instabilitatea fiscala, precum si de efectele pe termen scurt ale inundatiilor, oamenii de afaceri nu mai au multe motive sa astepte rezultate bune in cel de-al treilea trimestru al anului. Mai ales daca socurile si influentele externe i-au prins nerestructurati.

Potrivit celui de-al treilea Buletin Industrial al Grupului de Economie Aplicata (GEA), realizat pe baza raspunsurilor a 170 companii active in Romania, indicele de incredere industriala a scazut in trimestrul III de trei ori fata de trimestrul precedent si de aproape sapte ori fata de inceputul anului, pana la +2,2. Pe o scala de la -100 la +100, acest nivel indica un optimism redus in privinta evolutiei productiei si comenzilor. De unde vin problemele? In primul rand, comenzile continua sa scada. Potrivit Buletinului GEA, nivelul actual al acestora acopera doar 3,6 luni de productie pe ansamblul industriei, fata de 4,1 luni in trimestrul precedent. Scaderea, pana la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni, este remarcata si in ultimul Buletin de Conjunctura al BNR. Cele mai afectate domenii: masini si echipamente, masini si aparate electrice (pentru prima data sub media pe toata industria), metalurgie si, in special, confectii. In opinia analistilor GEA, o explicatie ar putea fi si faptul ca industria se restructureaza, urmand sa isi revina dupa ce va depasi aceasta perioada, dar pe o structura diferita a productiei. O alta problema, cresterea preturilor productiei industriale (cu 3,7% in aprilie si mai), va fi resimtita si in trimestrul trei, dar mai putin acut (crestere sub 1%).

In ciuda acestor dificultati, managerii raman, aproape inexplicabil, in majoritate optimisti in privinta profiturilor, exceptie facand cei din sectoarele puternic orientate catre export. Nota de plata ajunge, totusi, mai repede la salariati. Buletinul GEA indica prelungirea tendintei de scadere a numarului de angajati si in trimestrul III (sold conjunctural -27,9%), tendinta confirmata de datele statistice. Chiar daca situatia este inca buna comparativ cu UE, unde increderea industriala a scazut, potrivit Eurostat, de la -4 la inceputul anului la -9 in luna mai, pana la pesimism nu mai este decat un pas. In industria de confectii si industria chimica, acest pas a si fost facut. Indicele negativ calculat de GEA denota deja, potrivit realizatorilor Buletinului, un grad inalt de pesimism in aceste sectoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri