Conducerea Azomures si sindicatele au cazut de acord astazi sa prelungeasca somajul tehnic in care se afla muncitorii pana la 1 februarie.
Liderul sinidicatului "Alternativa 2002", Dumitru Boanta, a declarat ca la ora actuala nu exista alta solutie.
"Vom merge tot asa, cu salariu de 75%; nu exista alta posibilitate acum asa ca a trebuit sa acceptam. Sigur ca exista posibilitatea ca oamenii sa fie rechemati de acasa daca se creeaza premisele reluarii activitatii. Deocamdata se vinde foarte putin din stoc, ni s-a spus ca nu prea sunt lichiditati, sa speram ca ne vor putea asigura somajul tehnic", a spus Boanta.

Liderul de sindicat a apreciat ca "criza asta cu gazul este un dar pentru unii. Chiar daca nu aparea criza gazului, nu mai puteam lucra pentru ca nu se mai vindeau ingrasamintele. Noi am trait cu speranta ca noul Guvern va face ceva, va considera agricultura o prioritate. Noi nu putem trai doar cu ce vindem la export".

Intrebat daca au discutat cu conducerea Azomures varianta inchiderii definitive a combinatului, Boanta a spus ca "nici nu-mi place sa ma gandesc la asa ceva".

Directorul executiv al Azomures, Angela Podina, a declarat ca este posibil ca activitatea combinatului, intrerupta la 1 decembrie anul trecut, sa nu fie reluata in 12 ianuarie, asa cum a fost stabilit, din cauza crizei gazelor, dar si a lipsei comenzilor pentru ingrasaminte.

In cursul zilei de astazi, conducerea combinatului se intalneste cu sindicatele pentru a discuta despre posibiliatea amanarii reluarii productiei.

Podina a precizat ca starea de criza survenita este cauzata atat de situatia gazelor, dar si de lipsa de comenzi de ingrasaminte, conform NewsIn.

"Referitor la modul cum ne influenteaza criza gazului metan, precizam ca daca activitatea de productie a societatii noastre nu ar fi fost oprita in prezent, atunci, datorita crizei actuale a gazului, statul ar fi luat decizia de a sista furnizarea gazului catre Azomures avand drept consecinta incetarea activitatii de productie. O astfel de situatie a existat in urma cu trei ani", a spus Angela Podina.

Ea a adaugat ca pentru derularea activitatii de productie, la fel ca toti producatorii de ingrasaminte chimice, combinatul muresean a utilizat un amestec de gaz intern si de import, la care gazul de import reprezinta circa 35-42% si a consumat aproximativ doua milioane de metri cubi pe zi.

Totii angajatii Azomures, 2.000 de persoane, sunt in somaj tehnic de mai bine de o luna. Ei au primit 75% din salariu, prime de Craciun, dar si prime din profit, fiecare peste o mie de euro.

Conducerea Azomures a decis oprirea temporara a productiei din cauza problemelor economice legate de criza financiara mondiala, dificultati care se concretizeaza in planul valorificarii produselor, atat datorita scaderii pretului acestora pe piata externa, cat si din cauza scaderii drastice a cererii de ingrasaminte chimice, in conditiile lipsei de comenzi de pe piata interna.

Vineri, Sindicatul "Altenativa 2002" din Azomures i-a convocat pe toti parlamentarii mureseni la o discutie pentru gasirea unor solutii in ceea ce priveste subventionarea ingrasamintelor chimice.

Sindicalistii considera ca singura solutie pentru reluarea activitatii la Azomures o reprezinta aplicarea urgenta a unui sistem de subventionare a producatorilor agricoli, axat strict pe achizitionarea de ingrasaminte chimice, care sa duca la epuizarea stocurilor existente (circa 170.000 tone, n.r.) ceea ce reprezinta circa 20 % din necesarul de ingrasaminte chimice pentru terenurile aflate in circuitul agricol al Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri