"Dupa o noua runda de analiza a dosarelor, compania a aprobat 450 de cereri, ceea ce inseamna ca 450 de salariati vor pleca din unitate cu plati si salarii compensatorii cu data de 16 ianuarie", a declarat, miercuri, presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, transmite NewsIn.

Numarul siderurgistilor care parasesc combinatul galatean prin schema curenta de plecari voluntare ajunge astfel la 500, dupa ce primii 50 de muncitori au incheiat raporturile de munca din 1 ianuarie.

Din 12 decembrie, cand ArcelorMittal Galati a dat startul concedierilor la cerere, in jur de 1.700 de salariati au depus cereri in acest sens. Angajatii companiei siderurgice pot depune solicitari similare pana la 31 martie.

Fiecare dosar este analizat de o comisie constituita de companie,
iar muncitorii care primesc unda verde pleaca acasa cu bonificatii consistente: plati compensatorii cuprinse intre 10.000 si 25.000 de lei, la care se adauga de la sase pana la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru bolnavii cronic.

Citeste si:

Potrivit programului intocmit de companie si comunicat de liderii sindicali, angajatii care primesc aprobarea administratiei parasesc unitatea in zilele de 1 si 15 ale fiecarei luni. "Plecarile vor continua, iar oamenii vor parasi efectiv combinatul pe 1 si pe 15 ale lunii, asa s-a stabilit", a declarat, miercuri, Gheorghe Tiber.

In prezent, in combinatul siderurgic de la Galati lucreaza in jur de 13.600 de angajati. In mai 2008, directorul general Augustine Kochuparampil declara ca tinta managementului este sa se ajunga la 13.000 de angajati pana la finele acestui an si la 10.000-11.000 de oameni pana in 2014.

ArcelorMittal Galati si-a inchis temporar unele capacitati de productie
inca din octombrie 2008, altele urmand sa fie oprite in perioada urmatoare, au anuntat liderii sindicali. Aceasta masura este insotita de un plan de reducere a costurilor, care include suspendarea contractelor cu firmele terte si preluarea sarcinilor acestora de catre siderurgistii ramasi fara activitate, oprirea angajarilor, amanarea investitiilor in retehnologizare, neplata orelor suplimentare si a unor bonusuri, stoparea instruirilor externe si anularea unor privilegii pentru cei din conducere.

Totodata, sindicatele din combinatul galatean au acceptat inghetarea salariilor in 2009, cu conditia ca negocierile salariale sa poata fi reluate imediat ce situatia finaciara a societatii se imbunatateste.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume,
avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.