Cand a decis sa infiinteze firma de paza si protectie APS Valahia, in 1996, lui Liviu Tarsea nu i-a trecut nici o clipa prin minte ca a pus mana pe un loz castigator. Pe o piata locala extrem de aglomerata, cum este cea a serviciilor de securitate, parea o nebunie sa incerci sa crezi ca iti poti face loc intr-un timp rezonabil si sa mai obtii si profit. Astazi, acelasi Tarsea, care a pornit la drum cu un capital de doar 8.000 de dolari, este milionar. In aceeasi valuta. Nu poti sa nu te intrebi cum a reusit bucuresteanul sa dea lovitura cu o firma de paza si protectie. In nici un caz de unul singur. In decembrie 2001, m-au contactat danezii de la Group 4 Falck cu propunerea de a prelua societatea. Lucrurile au mers relativ rapid, iar in iunie 2002 le-am vandut toate actiunile. Am obtinut astfel cateva milioane de dolari, povesteste Liviu Tarsea.

Compania lansata de el in urma cu opt ani a fost redenumita Group 4 Falck Valahia, iar astazi este liderul pietei de profil, cu o cifra de afaceri in 2004 de peste 231 miliarde lei vechi. Tarsea a fost mentinut la fraiele afacerii, data fiind experienta sa, si se poate lauda ca a realizat prima mare tranzactie din sectorul romaneasc al serviciilor de paza si protectie de dupa 1990. Parea sa fie si ultima, pana de curand, cand piata a asistat la cea de-a doua preluare a unui jucator din acest domeniu, cea a Dragon Star Guard, una dintre cele mai mari companii locale de profil. O tranzactie care a surprins, nu atat prin valoare, circa sapte milioane de euro, cat prin numele si profilul unuia dintre cei doi cumparatori. Este vorba despre fondul de investitii GED Eastern Fund II, administrat de GED Capital Development. Impreuna cu Prosegur, cea mai mare companie spaniola de paza si protectie, acesta a achizitionat 51% din actiunile firmei romanesti. Dan Alistar, cel care a fondat Dragon Star Guard, a ramas cu restul de 49%.

Achizitia aduce in atentie un sector despre care nu se vorbeste prea mult, dar care dovedeste ca poate fi extrem de interesant pentru investitorii straini. si de ce nu, chiar si pentru fondurile private de investitii, care, cel putin pana acum, s-au aratat interesate de cu totul alte tipuri de afaceri. Am luat decizia de a investi intr-o companie de paza si protectie in urma unei analize foarte amanuntite a acestui segment, afirma Robert Luke, managing director al GED Capital Development. Apetitul pentru preluari creste incet dar sigur

Concluzia a fost ca piata de profil are un mare potential, iar investitorii pot miza pe un nivel de rentabilitate bun. Ritmurile anuale de crestere inregistrate pana in prezent, de peste 10%, si consolidarea oportunitatilor existente au fost doar cateva dintre argumentele care au stat la baza deciziei de a intra in acest business. Ca urmare a investitiei, Dragon Star Guard ar putea sa creasca de patru ori in minimum patru-cinci ani, estimeaza reprezentantul GED. Pentru 2005, este preconizata majorarea cifrei de afaceri la zece milioane de euro.

Unul dintre elementele care fac legatura intre cele doua exemple prezentate mai sus este capacitatea fondatorilor de a-si da seama ca nu pot merge mai departe si dezvolta afacerea fara contributia si puterea conferita de un partener extern consacrat. Partenerul strain nu vine in afacere doar cu banii, ci si cu o conceptie occidentala, cu o afacere organizata, bazata pe bugete, pe estimari, iar unul dintre primele efecte este cresterea calitatii prestatiei, afirma Liviu Tarsea. In opinia reprezentantilor companiei Bidepa Security, sunt atractive pentru investitorii straini firmele care au acoperire nationala, contracte solide si capacitatea de a gestiona prin resursele umane componenta tehnica. Cu 2.800 de angajati, o cifra de afaceri de 227 miliarde lei vechi, in 2004, si un profit din exploatare de 25 miliarde lei vechi se poate spune fara nici un dubiu ca Bidepa este unul dintre jucatorii de top. Insa, chiar si asa, reprezentantii firmei se gandesc serios la posibilitatea atragerii unui partener strain in afacere.

Este foarte probabil ca asemenea tranzactii se vor inmulti in urmatorii ani. Oficialii Patrosec (Patronatul Serviciilor de Securitate) vorbesc despre negocieri, deocamdata neconcretizate, de preluare a unor firme autohtone de catre mari jucatori internationali. Pana atunci, Liviu Tarsea crede ca este mare nevoie ca piata de profil, extrem de segmentata la ora actuala, sa se limpezeasca. Altfel spus, sa aiba loc regrupari de jucatori, care sa conduca la formarea catorva entitati puternice. Insa toata lumea este de acord ca apropierea momentului aderarii la UE deschide oportunitati majore pentru companiile de paza si protectie autohtone, la care ravnesc si jucatorii externi.

Piata romaneasca a serviciilor de paza si protectie are un mare potential de crestere, care va aduce un nivel de rentabilitate bun.

Robert Luke,
managing partner GED Capital Development

RADIOGRAFIA PIETEI

Potrivit estimarilor lui Liviu Tarsea, valoarea pietei locale a serviciilor de paza si protectie se cifreaza in prezent la 100-120 milioane de euro, urmand ca pana in 2007 sa urce la 200 de milioane de euro;
Numarul firmelor din domeniu s-a redus de la circa 950, la inceputul acestui an, la 608 (conform Patrosec), in urma introducerii noilor norme privind licentierea;
Pentru urmatoarea perioada, se estimeaza o crestere a cererii de servicii de securitate bancara, a celor de monitorizare si interventie rapida. Pe de alta parte, Bidepa se asteapta la o scadere semnificativa pe segmentul paza umana;
Tarifele din piata pentru serviciile unui agent de paza sunt cuprinse intre 70 de eurocenti si 2,5-2,8 euro pe ora, conform datelor furnizate de Group 4 Falck Valahia.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri