"Suntem foarte incantati ca am facut acest pas important prin obtinerea primelor rezultate de productie din zacamantul Komsomolskoe. Este o reusita deosebita dezvoltarea unui zacamant de marime medie in aproximativ un an si jumatate, intr-o zona a Marii Caspice indepartata si problematica din punct de vedere al mediului. Aceasta reusita va contribui la atingerea obiectivului nostru strategic de a creste productia internationala in Zona Caspica la circa 20.000 bep/zi", spune Johann Pleininger, membru in directoratul Petrom, conform NewsIn.

Rezervele din zacamantul Komsomolskoe, situat in vestul Kazahstanului, sunt estimate la 34 milioane bbl. Productia initiala este de 1.000 bbl/zi, dar va creste constant pana la 10.000 bbl/zi, in 2010.

Petrom a intrat in faza de dezvoltare a zacamantului Komsomolskoe dupa obtinerea aprobarilor necesare de la Ministerul Energiei si a Resurselor Minerale din Kazahstan, in noiembrie 2007. Planul de dezvoltare a cuprins forarea a sase sonde orizontale de productie si a unor sonde verticale suplimentare pentru injectia cu gaze si apa. In plus, opt sonde verticale forate anterior au fost convertite in sonde de productie.

De asemenea, planul de dezvoltare a cuprins de asemenea si constructia unui sistem de colectare, unitati centrale de procesare, o conducta de conectare si statie de transfer pana la reteaua de conducte a KazTransOil, precum si lucrari de infrastructura si facilitati auxiliare.

Petrom a intrat in Kazahstan in 1998 si detine licente de explorare si productie pentru sase zacaminte: Tasbulat, Aktas, Turkmenoi, Komsomolskoe, Zhilankyr si South Rovnaya. Activitatile Petrom din Kazahstan sunt desfasurate prin intermediul TOO Tasbulat Oil Corporation (100% detinut de Petrom) si TOO Kom–Munai (95% detinut de Petrom).

In 2008, productia zilnica de titei si gaze a Petrom in Kazahstan a atins aproximativ 5.700 bep/zi, cu 24% mai mare comparativ cu 2007.