Omul de afaceri Octavian Radu, proprietarul grupului de firme RTC Holding si unul din cei mai cunoscuti antreprenori de pe piata locala, a dat startul unui proces de extindere a actionariatului, care se va finaliza cu listarea sau vanzarea diviziilor grupului.

Anuntul lui Radu vine la putin timp dupa ce Dinu Patriciu, cel mai bogat roman, a decis sa iasa complet din actionariatul Rompetrol. Totusi, demersul proprietarului RTC poate parea surprinzatoar in conditiile in care, de la inceputul anului, omul de afaceri a operat mai multe investitii.

In februarie, proprietarul RTC inaugura primul restaurant in franciza din portofoliul sau, Vapiano, in urma unei investitii de 1,2 mil. euro.

In martie, Radu anunta lansarea Q Power, cea mai recenta linie de business, care deruleaza activati de productie si distributie de aplicatii in domeniul eficientizarii consumului de energie. Investitia cumulata in acest proiect a depasit 10 milioane de euro.

O luna mai tarziu, lantul de retail de carte Diverta, controlat de omul de afaceri, si-a extins portofoliul prin preluarea librariei deschise de catre Libri in Polus Center din Cluj-Napoca.

La doar doua luni dupa preluarea Libri, Octavian Radu vrea sa atraga actionari prin intermediul unui proces care va avea patru faze si o durata de 3-4 ani.

Intr-o prima etapa, care se va incheia in toamna, Octavian Radu va incerca atragerea managementului de top in actionariatul grupului, printr-o schema de optiuni si actiuni.

“Concomitent, vom incepe atragerea unor parteneri de afaceri in actionariat, iar faza a treia va cuprinde fonduri de investitii (atragerea unor fonduri – n.red.) si va fi demarata la inceputul anului 2010. Faza a patra o va constitui listarea fiecarei divizii in parte la bursa sau, ca alternativa, dupa o abordare oportunistica, vanzarea unor divizii catre investitori strategici”, spune proprietarul RTC.

Procesul de extindere al actionariutului grupului va fi pregatitit prin infiintarea unui consiliu director la nivelul fiecarei divizii. Boardul va fi format din doi reprezentanti ai familiei Radu, doi directori din managementul grupului, doi directori din terte sectoare de activitate si trei directori din managementul operational al diviziei.

“Rolul principal al boardului va fi asigurarea succesiunii managementului operational, controlul activitatii acestuia si aprobarea directiilor strategice de dezvoltare, a investitiilor importante si a sistemului motivational al managementului operational de top”, mentioneaza Octavian Radu.

Omul de afaceri va continua sa ramana actionar la firmele pe care le va cota la bursa.

“Profesional, din pozitia de membru al boardului, voi incerca sa identific in continuare, asa cum am facut-o in ultimii 20 de ani, nevoile unor clienti potentiali, insuficient satisfacute in Romania si sa gasesc tineri talentati care sa dezvolte, ca manageri, businessurile care sa satisfaca aceste nevoi. Structura RTC Holding imi da atat libertatea organizationala, cat si capitalul necesar pentru a face acest lucru”, mai spune Radu.

Listarea anumitor firme din grupul sau pe bursa nu ar reprezenta primul contact al lui Radu cu pietele de capital. Omul de afaceri si sotia sa detin o participatie in cadrul SIF Banata-Crisana (SIF1), societate prezenta pe Bursa de Valori Bucuresti. Astfel, Octavian Radu controleaza in prezent 0,97% din capitalul social al SIF1, la inceputul lunii mai raportand o participatie de 1,17%.

Investitiile efectuate de omul de afaceri la inceputul acestui an vin dupa ce in 2008, proprietarul RTC Holding a vandut ProCa, divizia de distributie de produse IT&C a grupului, catre RHS Company, intr-o tranzactie estimata la 3-5 milioane de euro.

RTC Holding este unul dintre cele mai mari grupuri de retail, distributie si servicii de pe piata locala, si a fost fondat in 1990.

Din grupul RTC fac parte Diverta (lant de retail de carte), Rafar (fashion si hospitality), Proffice (distributie birotica si papetarie), TCE (transport si logistica), Sistec (IT), Flaro (productie articole pentru industria auto, electronica si electrotehnica, articole de birou si articole scolare), Rimobi (imobiliare si constructii) si Q Power (energie)

Cifra de afaceri cumulata a tuturor afacerilor grupului s-a ridicat la 125-130 de milioane de euro in 2007, potrivit datelor existente pe site-ul ministerului de Finante, iar numarul mediu total al angajatilor a depasit 2.200 de oameni.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri