O firma care functioneaza pe platforma industriala Roman din Brasov a scos, joi, de pe banda de montaj, un prim lot de 25 de tractoare modelul Universal 650, lansat in 1965, care vor fi exportate in Egipt, transmite NewsIn.
Cele 25 de tractoare au fost incarcate in camioanele, dupa care vor ajunge in portul Constanta, unde vor fi imbarcate pe un vas si vor ajunge in Egipt. Firma egipteana „Crystal 2003“ a cumparat, de la Flavus Invest, licenta si fisele tehnologice de productie ale acestui tractor, dar si o serie de matrite si utilaje necesare productiei in serie a modelului Universal 650, care, in trecut, a avut foarte mare cautare in Egipt, patronii firmei declarand ca piata egipteana are nevoie de mii de astfel de tractoare pe care intentioneaza sa le produca la Brasov.

Egiptenii au infiintat, pe platforma industriala Roman, o firma mixta romano-egipteana, ei preferand tehnologia romaneasca veche de zeci de ani pentru ca este fiabila, se intretine si poate fi reparata usor. Pentru a nu induce lumea in eroare, investitorii nu au dorit sa schimbe nici macar vopseaua batrinului tractor U-650, noile tractoare urmand a fi comercializate sub numele „Universal 650 Crystal“.

Plecarea primelor 25 de tractoare vine la un an dupa ce omul de afaceri Ioan Neculaie, patronul firmei Roman, a prezentat prototipul noului tractor care va fi produs la Brasov, in viitorul apropiat productia urmand sa ajunga la 50 de tractoare pe luna.

„Este un tractor dorit pe piata egipteana. Investitorul egipteana a cumparat sculele si dreptul de fabricatie. Am inceput cu sprijinul domnului Nicolae sa asimilam piesele pe platforma, deci le vom putea produce integral acest tractor la Brasov. Necesarul de tractoare in Egipt este de ordinul miilor. Noi putem sa producem acest tractor, sa dam de lucru la oameni si speram sa-l reintroducem si pe piata romaneasca“, a declarat Carol Rugacs, directorul firmei producatoare de tractoare.

Acesta a precizat ca majoritatea pieselor necesare acestor 25 de tractoare au fost produse pe platforma Roman, cutia de viteze si o alta parte a subansamblelor fiind aduse de la Sfantu-Gheorghe, doar jantele fiind aduse din import.

Reprezentantii investitorului egiptean, care au venit la Brasov sa preia acest prim lot au fost foarte multumiti dupa ce le-au testat, spunand ca cei din tara lor sunt invatati cu acest tractor, primele modele de tractoare romanesti ajungand pe malul Nilului inca din 1965, ca stiu sa-l repare si au si lanturi de distributie in tot Egiptul, care vor distribui si piesele de schimb. Un alt element care i-a atras pe egipteni spre Romania a fost pretul acestor tractoare, aproximativ 13.000-14.000 de euro, cu mult sub pretul cu care sunt vandute in Egipt tractoarele similare produse de marile companii producatoare din Occident.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Daea: Daca pui tractoarele tarii aliniate, inconjuram granita de 4 ori