ArcelorMittal Galati nu va creste salariile in 2010

Administratia companiei siderurgice ArcelorMittal Galati le-a spus liderilor sindicali, ca este nevoita sa mentina salariile inghetate la nivelul din 2008, dupa ce sindicatele solicitasera o majorare de 18% pentru 2010, transmite NewsIn.
Senior managerul ArcelorMittal Galati, Ionel Bors, le-a comunicat, ieri, liderilor sindicali, ca managementul nu poate majora salariile din combinat in 2010. Astfel, indemnizatiile siderurgistilor galateni vor ramane la nivelul din 2008.

In prima parte a anului trecut, patronatul a majorat salariile din combinat cu 9,5% pentru ca, la finele aceluiasi an, sa le inghete pe fondul prabusirii comenzilor de otel.

Liderii sindicali au hotarat se se intalneasca astazi pentru a formula un raspuns comun la "oferta" managementului. Ei s-au declarat dezarmati, in conditiile in care cerusera 18% crestere salariala de 1 ianuarie 2010.

In pachetul de revendicari mai erau incluse, de asemenea, majorarea cu 25% a compensatiilor financiare acordate muncitorilor in caz de concedieri colective, cresterea primelor si a altor bonificatii.

In aceeasi masura, insa, sindicalistii de pe platforma siderurgica ArcelorMittal Galati se asteptau ca patronatul sa respinga toate aceste solicitari, pe care nu le-a acceptat nici in anii in care combinatul galatean prospera.

Liderii sindicali au mizat, insa, pe precedentul Luxemburg. Recent, intr-o unitate-sora de acolo, s-a ajuns la un acord pentru o majorare salariala de 2,5% in 2010.

Din toamna lui 2008, cand productia de otel a inceput sa scada si in sudul Moldovei, managementul ArelorMittal Galati a inghetat salariile, a oprit temporar sau permanent unele capacitati de productie pentru a nu creste stocurile, a inchis Uzina CocsoChimica optand pentru importurile de cocs, a stimulat cu pachete financiare plecarea a circa 4.500 de salariati, iar pe cei ramasi i-a trimis in somaj tehnic, prin rotatie. La ora actuala, in combinatul galatean mai sunt circa 9.300 de muncitori.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri