Grupul olandez Imtech, cu afaceri anule de 3,8 miliarde de euro, care a preluat in octombrie compania romaneasca Arconi Grup, specializata in instalari si servicii de intretinere pentru retele utilitare, nu exclude efectuarea de achizitii viitoare pe piata locala.

“Strategia Imtech are in vedere combinarea de servicii electrice, mecanice si IT. Solutiile integrate ale grupului combina adesea doua sau trei din aceste servicii, clientii preferand o abordare de tipul one stop shop. Astfel, prin combinarea serviciilor reusim sa satisfacem cererea clientilor. In concluzie, pe langa cresterea organica a Arconi, Imtech se va uita dupa eventualele oportunitati in Romania, care sa imbine serviciile de mai sus”, a declarat pentru Wall-Street, Mark E.J. Salomons, responsabil cu comunicarea in cadrul grupului olandez.

Imtech a surprins piata romaneasca cu aceasta tranzactie, in conditiile in care sectorul local de constructii a fost foarte afectat de criza financiara globala.

In afara Romaniei, olandezii sunt o prezenta puternica si in alte tari din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Austria, Elvetia, Polonia, Croatia, Rusia, Ungaria, Bulgaria si Cehia.

Negocierile dintre Imtech si Arconi au durat aproape trei ani, suma platita de olandezi fiind cuprinsa intre 10 si 15 milioane de euro, potrivit specialistilor in funziuni si achizitii consultati de Wall-Street la momentul anuntului tranzactiei.

“Procesul de achizitie a durat aproape trei ani, dar un asemenea interval este normal in tranzactii de familie, in care factorul emotional este important. Din fericire, Imtech, prin intermediul subsidiare din Germania, cunostea deja businessul Arconi din punct de vedere operational, ceea ce a facilitat toata tranzactia. Au fost anumite bariere de comunicare intre vanzator si cumparator, insa avocatii celor doua parti vorbesc fluent engleza, asa ca nu au fost niste probleme reale”, mentioneaza Salomons.

Arconi Grup a inregistrat un profit net de circa doua milioane de euro in 2008, la o cifra de afaceri de 12,2 milioane de euro.

Compania romaneasca, cu sediul in Bucuresti, a avut in 2008 un numar mediu de 176 de angajati. Omul de afaceri Dumitru Gavrilut detinea 75% din actiuni, restul titlurilor aflandu-se in posesia altor cinci persoane fizice.

“Consiliul Concurentei si-a dat ieri (joi – n.red.) acordul in privinta tranzactiei. Aceasta a fost singura conditie pentru finalizarea tranzactiei, care se va incheia luni (astazi – n.red.). In momentul finalizarii tranzactiei, toate actiunile vor fi transferate catre Imtech”, precizeaza Salomons.

Potrivit reprezentantul grupului olandez, criza nu a avut vreun efect asupra valorii tranzactiei, avand in vedere ca businessul celor doua parti este necesar si pe timp de recesiune.

Imtech a castigat in 2006 contracte in valoare de 50 de milioane de euro in Romania, iar actiunile companiei sunt listate pe bursa Euronext din Amsterdam, fiind incluse in indicele Amsterdam SmallCap Index si in Next 150.

Compania are un centru de export de tehnologie pentru Romania in Munchen, dar si o unitate de sprijin in Bucuresti. De asemenea, Imtech are o divizie speciala in Germania pentru clientii germani care vor sa se extinda in Romania. Compania a furnizat intreaga infrastructura tehnologica pentru cele magazinele Selgros Cash&Carry din Romania.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si