Compania AXA Capital Parteners si-a regandit strategia de business in conditiile crizei, trecand de la consultanta financiara la proiecte de energie regenerabila.

Bodgan Furnica, fost actionar majoritar la brokerului de credite Credit UP, a decis sa schimbe domeniul de activitate al companiei din cauza scaderii inregistrate de pieta imobiliara, iar blocarea accesului la finantare din partea bancilor a lasat Credit UP fara “obiectul muncii”.

“Aveam alternativa de a redefini business-ul (de a intra pe carduri de credit, depozite, etc), insa nu ne-am dorit acest lucru, in special din cauza nivelului foarte redus al valorii comisioanelor pe care le incasam din partea bancilor, dar si a faptului ca era o piata foarte greu de atins (bancile au acoperire mare la nivel de retea, iar efortul nostru de prospectare si de inchidere a unui deal era foarte costisitor)”, a declarat pentru Wall-Street Bodgan Furnica (foto), partener la AXA Capital Partners.

Astfel, el a regandit activitatea Credit UP din temelii, axandu-se pe domeniul consultantei pe fuziuni si achizitii pe proiecte de energie regenerabila, finantari pentru acest sector si subventii prin fonduri europene nerambursabile pentru proiecte de eficienta energetica si energie regenerabila.

In opinia sa, piata finantarilor proiectelor de energie regenerabila este una cu potential major, in special, datorita strategiei europene de crestere a acestor surse in totalul de productie atat la nivel european, cat si la nivel national si a disponibilitatii institutiilor financiare internationale si a bancilor de a co-finanta astfel de proiecte.

De asemenea, el afirma ca acest domeniu are sanse de succes si datorita disponibilitatii din ce in ce mai mare a investitorilor institutionali de a achizitiona proiecte de energie regenerabila cu potential de profit si pe fondul subventiilor care sunt oferite de catre stat in acest sector.

“Romania are un potential enorm pe proiecte de energie regenerabila datorita faptului ca pana in prezent piata este mult subdezvoltata, iar investitorii locali nu au capacitatile manageriale si financiare pentru a dezvolta singuri astfel de proiecte”, afirma Furnica.

Firma are proiecte de peste 500 mil. euro

“Avem sapte mandate semnate, printre care unul pentru proiecte de co-generare cu un client extern si restul pentru achizitia de proiecte eoliene. Valoarea proiectelor pentru care avem deja mandat depaseste 500 milioane de euro. O parte din aceste proiecte au si o componenta de finantare din fonduri europene”, ne-a explicat reprezentantul AXA Capital Parteners.

Societatea are semnate contracte de reprezentare in Romania cu fonduri de investitii din SUA si Japonia, interesate in finantarea de proiecte de energie regenerabila.

“Suntem nevoiti sa ne regandim sursele de energie pe care le folosim. Tendinta europeana este, de multi ani, de crestere a ponderii energiei regenerabile in totalul energiei produse, lucru stipulat prin Directiva 28/2009, iar la nivelul Romaniei prin legea 160/2007 prin care s-a asumat ca pana in 2020 raportul energie regenerabila – energie traditională produsa sa fie de 1-5”, sustine Furnica.

El mai afirma ca un rol foarte important in acest demers il au Guvernul si autoritatile locale, institutii care deja devin mult mai receptive la semnalele investitorilor care vin cu propuneri de solutii de centrale in co-generare (producerea de energie termica si electrica nepoluanta, mini-hidrocentrale pe rauri cu debit mare, parcuri eoliene).

“In prezent, avem discutii cu localitati medii la stadiu de structurare a acordului de concesionare a terenului pe care se vor construi centralele de co-generare si a definirii structurii de finantare a proiectului din partea investitorului - clientilor AXA Capital Partners”, a mai declarat reprezentantul firmei de consultanta.

Pentru acest an, Bogdan Furnica isi propune inceperea constructiei pentru cel putin o centrala de co-generare pentru un oras, cu care este deja in discutii, si finalizarea achizitiei a cel putin unui proiect eolian in Romania.

“Suntem in discutii avansate inclusiv pentru un proiect eolian de 300 MW in Polonia pe care probabil o sa-l finalizam pana in octombrie 2010”, sustine el.

Dintre sursele regenerabile de energie fac parte: energia eoliana, solara, a apei, energia hidraulica, a mareelor, geotermica si derivata din biomasa: biodiesel, bioetanol, biogaz


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Taxa de 2% pentru producatorii de energie pe carbune, eliminata