Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj a anuntat ca a finalizat cercetarile privind modul in care firma americana Bechtel a trecut la notificarile privind concediera colectiva a angajatilor, concluzia fiind ca pocedura nu respecta Codul Muncii.
Directorul coordonator al ITM Cluj, Emilian Rosca, a declarat ca ilegalitatea procedurii poate atrage dupa sine pierderea unor procese de catre Bechtel, in favoarea angajatilor concediati, relateaza NewsIn.

"Procedura consultarii prevazuta de art. 69 Codul Muncii respectiv art. 5 din Legea 467/2006 nu a fost respectata din punct de vedere al modului in care s-a desfasurat si informatiilor prezentate, precum si a lipsei de concluzii care ar trebui sa emane dintr-un document comun incheiat in momentul si la locul discutiilor si semnat de ambele parti. Prin urmare, in baza constatarilor ITM Cluj, concedierea colectiva initiata de SC Bechtel SRL nu a respectat procedura impusa de lege, aceasta continand vicii care pot atrage anularea ei de catre instantele de judecata”, a afirmat Rosca.

Inspectorii de munca au verificat notificarea privind concedierea colectiva, o serie de acte care tin de corespondenta dintre sindicate si Bechtel, stenogramele a trei intalniri dintre cele doua parti.

Acestia au concluzionat ca Bechtel nu a furnizat “partenerilor de dialog social informatii relevante cu privire la criteriile reale avute in vedere si cele prevazute in contractele colective de munca aplicabile, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere”, a mai spus Rosca.

“In contradictie cu initierea procedurii de concediere colectiva, angajatorul a hotarat, fara sa consulte partenerii sociali, sa trimita in somaj tehnic 957 de lucratori! Astfel, cele doua intentii exprimate de angajator, respectiv concedierea colectiva in paralel cu mentinerea personalului platit in somaj tehnic sunt contradictorii, indicand ca nu exista la nivelul conducerii o preocupare reala pentru iesirea din situatia limita prezentata”, a mai spus Rosca.

O alta concluzie a anchetei este ca Bechtel a decis concedierea colectiva fara ca motivele economice invocate sa fie suficient argumentate, aspect ce reiese si din notificarile de concediere colectiva.

„Mai mult, din controalele anterioare ale ITM Cluj a reiesit ca angajatorul a incercat sa concedieze salariati din motive de necorespundere profesionala! Consecvent in dorinta de a concedia, angajatorul invoca in prezent dificultati economice pentru a concedia salariati”, mai sustine Rosca.

ITM mai sustine ca Bechtel nu a inclus in minuta intalnirii cu sindicatul informatiile pe care le-a furnizat de fapt reprezentatilor Sindicatului Transilvania al Angajatilor Bechtel, fapt ce reiese din comparatia cu documentul prezentat de presedintele sindicatului, Mihai Lup.

Potrivit documentului prezentat ITM Cluj de catre Lup, sindicatul fusese informat cu privire la numarul de angajati de care are nevoie pentru a construi portiunea de 10,2 km de autostrada dintre Turda si Campia Turzii, precum si costurile acesteia. O alta informatie era cea privind continuara lucrarilor daca se asigura finantarea pe 2010 a proiectului din partea statului roman, la fel cum Bechtel ar fi omis sa treaca in minuta si garantiile beneficiarului autostrazii, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, privind nu doar plata datoriilor, ci si finantarea lucrarilor la Autostrada Transilvania pe 2010.

“Reprezentantul CNADNR a sustinut ca «pana in aprilie se vor achita restantele esalonat. Cat priveste bugetul pentru autostrada va fi stabilit si acesta in aprilie»”, a mai aratat Emilia Rosca.

Conducerea Bechtel a anuntat, la inceputul lunii februarie, ca intentioneaza sa pastreze 300 din cele 1.933 de persoane care lucreaza la Autostrada Transilvania.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri