Aproximativ 27% din productia anula medie de vin din Romania reprezinta piata fiscalizata, restul fiind reprezentat de autoconsum si piata nelegala, sustine Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV). Acest fenomen atrage pierderi anuale la bugetul de stat de 100 mil. euro.
Din totalul productiei anuale medie de vin, de circa 5,5 mil. hectolitri, consumul fiscalizat se incadreaza intre 1,2 si 1,5 mil. hectolitri.

“Restul este reprezentat de piata nelegala. Statul pierede astfel anual 100 mil. euro. Ar trebui luate o serie de masuri care sa stopeze acest fenomen, sa contribuie la o concurenta loiala, la spalarea pietei, iar producatorii de vin cu o productie intre 20 si 1.000 de hectolitri sa fie obligati, prin niste masuri fiscale lejere, sa declare cat produc si ce comercializeaza”, spune Ovidiu Gheorghe (foto).

Potrivit acestuia, judetele Vrancea, Buzau, Prahova reprezinta zonele principale care alimenteaza piata nelegala de vinuri.

Printre problemele cu care se confrunta sectorul vitivinicol din Romania se numara lipsa finantarii, intarzierea platilor catre viticultori si dificultati in accesarea fondurilor europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala.

De asemenea, Ovidiu Gheorghe a subliniat faptul ca de o mai mare importanta decat exporturile reprezinta promovarea vinurilor locale in interiorul granitelor Romaniei. “Noi nu reusim sa acoperim cererea nationala de vin, de aici si cresterea vinurilor de import. Eu cred ca exporturile ar trebui sa reprezinte un obiectiv secund, pe primul loc situandu-se consolidarea si promovarea productiei locale, astfel incat in cativa ani sa putem intra in lupta fata de tari precum Spania sau Italia”, afirma Gheorghe.

Totodata, o alta problema evidentiata este faramitarea excesiva a suprafetelor cultivate cu vita de vie, o solutie in acest sens fiind incurajarea de catre Guvern a asocierii producatorilor agricoli prin masuri directe.

Pe de alta parte, directorul general al PNVV a declarat ca industria vinului din Romania va continua sa scada si in acest an pe fondul crizei financiare, urmand sa atinga in 2010 punctul maxim al recesiunii.

“Declinul va fi mai mare de 10%, cat a reprezentat scaderea pietei in 2009. Nu ne asteptam la lucruri pozitive dat fiind ca 2010 a venit cu bagajul pesimist din 2008 si 2009, conturile blocate, lipsa subventiilor, scaderea puterii de cumparare contribuind din plin la aceasta situatie.
Piata s-a intors la nivelul din 2007”, spune Ovidiu Gheorghe.

Industria locala a vinurilor s-a situat in 2009 la valoarea de 450 mil. euro, in scadere cu 10% fata de 2008, respectiv la un volum de 6,3 mil. hectolitri.

Sursa foto: Agerpres
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri