Conform Novel Research, la sfarsitul lunii martie, contrabanda cu tigarete scazuse la 33,9%. In urmatoarele doua luni, piata ilicita a pierdut inca 7,1 procente.

Fiecare punct procentual cu care scade contrabanda poate fi translatat intr-un aport anualizat la bugetul de stat de aproape 30 milioane de euro. Conform evaluarilor initiale pentru anul in curs, bugetul de stat ar putea fi privat de aproximativ un miliard de euro din cauza comertului ilicit cu tigarete, daca nivelul contrabandei s-ar mentine la cota din ianuarie.

Studiul desfasurat in luna mai de compania de cercetare Novel Research a mai relevat faptul ca cea mai semnificativa scadere s-a inregistrat in zona de vest, unde contrabanda a scazut de la 55% in martie, la 36%. In Bucuresti, descresterea pentru aceeasi perioada a fost de 15,2 %.

Moldova ramane zona cea mai afectata de comertul ilicit de tigari, desi volumul de produse de tutun ilegale s-a redus fata de martie cu 12,3%. Pe de alta parte, Ucraina a devenit sursa numarul unu de produse de contrabanda, cantitatea provenita din aceasta tara crescand cu 3,9% in ultimele doua luni. O alta zona in care contrabanda a crescut este sudul tarii, unde comertul ilicit de tigari a castigat 4% in aceeasi perioada. De asemenea, se inregistreaza cresteri ale contrabandei cu produse din Serbia.

Studiul mentionat acopera toate regiunile tarii, prin interviuri cu aproape 2.500 de respondenti.

Cititi si Contrabanda cu tigarete, cu doi pasi inaintea producatorilor