„Am inceput lucrarile la Cogealac, speram ca intr-un an sa fie finalizat”, a spus Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste in cadrul CEZ Romania. In prezent, parcul eolian de la Fantanele functioneaza deja, cele 129 de turbine eoliene instalate livrand energie electrica in retelele transportatorului national Transelectrica.

Fiecare turbina eoliana are o capacitate instalata de 2,5 MW, stadiul final al proiectului din Dobrogea vizand punerea in functiune a 240 de turbine, ceea ce inseamna o capacitate totala de 600 MW, aproape cat cea a unui reactor de la centrala nucleara de la Cernavoda.

Prima faza a proiectului inseamna instalarea a 139 de turbine eoliene in parcul de la Fantanele, altele 101 urmand a fi ridicate in apropiere, la Cogealac. Impreuna, cele doua parcuri eoliene vor putea asigura energie electrica pentru 70.000 de gospodarii.

Citeste si:

Cand va fi complet operational, parcul eolian va reprezenta aproape 30% din energia regenerabila din Romania (incluzand si enegia hidro). Este primul proiect eolian important ce va fi realizat in Romania, unde in prezent se obtin din energie eoliana numai 7 MW.