Producatorii de energie electrica si termica in centrale de cogenerare de inalta eficienta, care realizeaza economii de combustibil de cel putin 10%, vor primi, in perioada 2011-2023, ajutoare de stat in valoare totala de 20,28 miliarde de lei (4,75 miliarde de euro).
"Durata schemei de sprijin este necesara in vederea inlocuirii treptate a tuturor instalatiilor de cogenerare existente, atragerii de investitii in sectorul de producere in cogenerare dar si esalonarii in timp a efortului investitional initial. (...) Schema de sprijin se aplica in perioada 2011-2023", se arata intr-un document elaborat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) privind schema de ajutor de stat pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta, arata Mediafax.

Schema de sprijin are ca scop acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia, in conditiile in care costul de productie este mai mare decat pretul de vanzare.

Centralele de cogenerare de inalta eficienta produc energie cu randamente mai mari decat cele conventionale, ceea ce permite realizarea de economii de resurse primare si implicit reducerea emisiilor de CO2.

Producatorii de energie electrica in cogenerare din Romania detin 20,5% din piata de profil. Cea mai mare parte a energiei este produsa in hidrocentralele, termocentrale si in singura unitate nuclearelectrica, cea de la Cernavoda.

"In aceste conditii, mentinerea in piata a centralelor de cogenerare, ce realizeaza economii de combustibil fata de producerea separata, dar inregistreaza costuri de producere semnificativ mai mari, nu poate fi realizata fara acordarea unui sprijin. Este preconizata insa reducerea graduala a sprijinului in conditiile necesitatii introducerii treptate a costurilor de mediu implicate de utilizarea combustibililor fosili in producerea energiei electrice in centralele termoelectrice", potrivit documentului citat.

Perioada maxima de acordare a ajutorului de stat pentru fiecare producator de energie electrica si termica in cogenerare este de maxim11 ani consecutivi, incepand cu 2011.

Bonusurile vor fi acordate producatorilor lunar, pentru fiecare MWh produs si livrat in retele, si sunt determinate pentru trei tipuri de combustibil, respectiv combustibil solid, combustibil gazos asigurat din reteaua de transport si combustibil gazos asigurat din reteaua de distributie.

"Sprijinul financiar se acorda numai dupa aprobarea schemei de catre Comisia Europeana, inclusiv in cazul ajutoarelor individuale acordate in baza schemei si care fac obiectul unei evaluarii detaliate. (...) Valoarea bonusului este aceeasi pentru toti producatorii de energie electrica si termica ce utilizeaza acelasi tip de combustibil", se arata in documentul citat.
Fondurile necesare acordarii bonusurilor sunt asigurate prin colectarea lunara a unei contributii, de la toti consumatorii de energie electrica, precum si de la furnizorii care exporta electricitate.

Schema de sprijin este administrata de operatorul sistemului energetic national, Transelectrica (TEL), prin intermediul operatorului pietei de energie, OPCOM, care va detine un cont in care toti furnizorii de energie vor fi obligati sa vireze contributiile pentru cogenerare.

"Administratorul schemei are obligatia platii bonusului catre beneficiari. Valoarea contributiei este stabilita anual de catre ANRE si poate fi revizuita semestrial", se arata in document.

In Romania aproximativ sapte milioane de cetateni sunt alimentati cu energie termica produsa in centrale in cogenerare. Aceste unitati sunt insa invechite, fiind dotate cu tehnologie din anii 1960-1970.

ANRE arata ca pentru dezvoltarea de unitati in cogenerare de inalta eficienta este "necesara crearea conditiilor pentru atragerea potentialilor investitori si inlocuirea treptata a acestor sisteme de cogenerare", in conditiile in care Uniunea Europeana sprijina sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica a localitatilor.

"Sistemele de alimentare centralizata cu energie termica din Romania intra in competitie directa cu alte variante de incalzire (care - n.r.) constituie insa o sursa semnificativa de poluare a zonelor de locuit, cu efecte grave asupra sanatatii populatiei si poluarii mediului", se precizeaza in document.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri