Mirajul de peste Prut: De ce pleaca investitorii romani spre Republica Moldova

In conditiile deteriorarii conditiilor economice ale Romaniei pe fondul crizei financiare, o parte din oamenii de afaceri din industria prelucratoare, care pana nu demult pariau pe productia locala, isi indreapta acum privirea spre tari mult mai confortabile din punct de vedere al costurilor. Republica Moldova reprezinta o astfel de optiune, fiind o replica a Romaniei de acum 10 ani.

Una dintre tendintele observate anul trecut o reprezinta relocarea unor afaceri din industria prelucratoare din Romania in Republica Moldova, in special din sectorul textile si confectii. Cele mai expuse – firmele din zona de vest a Romaniei, explica Lilia Russu, consilier economic in cadrul Ambasadei Republicii Moldova in Romania, prezenta in cadrul seminarului "Avantajele investitiei in Republica Moldova - poarta de conexiune intre UE si tarile CSI", organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Consult Group Romania si Ambasada Republicii Moldova in Romania.

Cum arata profilul investitorului roman? “E vorba in special de firme din domeniul comertului, prelucrare, consultanta. Nu s-a observat o crestere semnificativa a numarului de companii romanesti care au venit sa investeasca in 2010 in Republica Moldova, acestea fiind mai degraba in etapa de cercetare a pietei si conditiilor oferite pentru afaceri. Am avut companii mici, din sectorul consultantei, care au demarat afaceri in 2010”, spune Russu.

De remarcat insa, in opinia consilierului economic, o reprezinta valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari la nivelul anului trecut, de peste 500 mil. euro. In plus, volumul comertului intre Republica Moldova si Romania in perioada ianuarie – noiembrie 2010 a cunoscut o crestere de 15% fata de aceeasi perioada din 2009.

Romania se situeaza insa pe locul 11 intr-un clasament al principalilor investitori in Republica Moldova, in fruntea topului situandu-se Olanda, urmata de Spania, Austria, Cipru si Insulele Virgine.

Iurie Renita, ambasadorul Republicii Moldova in Romania, a declarat la randul sau ca tara pe care o reprezinta ramane un mediu de afaceri necunoscut, paradoxal, in special pentru oamenii de buisness din Romania. Afirmatia este sustinuta de faptul ca in prezent, in Republica Moldova activeaza aproximativ 420 de companii romanesti, o cifra net inferioara firmelor de peste Prut care deruleaza afaceri in Romania – 16.000.

De unde aceasta diferenta? “Romania face parte din Uniunea Europeana, vorbim de o piata de desfacere mai mare, coroborat cu dreptul cetatenilor moldoveni de a avea dubla cetatenie”, adauga Lilia Russu.

Cu ce avantaje vine Republica Moldova

Totodata, Republica Moldova aplica, in afara cotei standard TVA de 20% si cote reduse de 6% pentru gaze naturale si gaze lichefiate, 8% pentu produse de panificatie, lactate, medicamente, respectiv 0% pentru livrari de export sau servicii de transport international.

De asemenea, sistemul fiscal presupune reesalonarea pierderilor fiscale pe o perioada de 5 ani.

Polul investitiilor straine este reprezentat de capitala Republicii Moldova, Chisinau, care atrage 60% din investitiile in capital fix si 81% din volumul total al investitilor straine. De asemenea, in Chisinau sunt concentrate 65,8% din intreprinderi si 41,6% din locurile de munca din Republica Moldova.

Coca-Cola Hellenic Bottling Company Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala de bauturi non-alcoolice, este una dintre companiile care au decis in 2009 sa isi relocheze activitatea fabricii din Iasi in Republica Moldova.

Intr-o situatie similara s-au aflat anul trecut si doi producatori din domeniul textilelor si confectiilor care au decis sa isi mute productia din Galati si Iasi in Ucraina, respectiv Republica Moldova.

Republica Moldova, o replica a Romaniei de acum 10 ani

"Costuri, costuri si iar costuri", argumenteaza decizia de relocare a activitatii Alexander Milcev (foto), partener Tax Advisory&Compliance Services Ernst&Young Romania. "Exista aceasta tendinta datorita fortei de munca mai ieftine, coroborat cu faptul ca Republica Moldova beneficiaza de un acord preferential cu Uniunea Europeana de care beneficiaza si Romania si anume tarife preferentiale pentru marfurile produse in Republica Moldova. Ce face Moldova acum facea Romania in urma cu 15 ani", spune acesta.

In opinia sa, aceasta tendinta ar putea continua si in acest an, fiind doar o chestiune de timp. "Romania nu devine mai ieftina odata cu iesirea din criza financiara. Companiile nu se vor uita la China si India, ci la tari mai apropiate care ofera conditii similare in privinta costurilor, asa cum este sicazul Republicii Moldova. Investitorii mai au nevoie de putin curaj pentru a face acest pas cu toata convingerea, de a intra pe o piata de o dimensiune mai mica, insa plina de oportunitati", mai spune Milcev.

La randul sau, Maria Grapini, presedintele consiliului de administratie al Pasmatex, companie cu afaceri de 4,5 mil. euro si presedinte al Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS) numeste printre avantajele pe care le ofera Republica Moldova investitorilor straini impozit 0 pe profit, forta de munca si utilitati mai ieftine.

“Dupa 2 ani in care situatia economica s-a inrautatit tendinta se va mentine”, considera Grapini.

Maria Grapini este unul din antreprenorii romani care studiaza posibilitatea relocarii unei linii de productie in afara tarii. In acest sens, omul de afaceri a analizat piete precum Macedonia si Serbia, urmand ca in aceasta luna sa se intalneasca si cu autoritati din Republica Moldova.

“In Macedonia daca deschizi un Greenfield beneficiezi de facilitati mai mari, fara impozit timp de 5 ani, taxe reduse. De asemenea, IMM-urile sunt taxate diferit fata de companiile mari din punct de vedere al cuantumului si a frecventei platilor. Poti ajunge in final la costuri de productie cu 10-15% mai mici decat in Romania”, afirma Grapini.

Totodata, in Serbia pentru fiecare angajat al unei firme straine statul acorda 10.000 de dolari, profitul nu este impozitat timp de 5 ani, iar costurile salariale sunt mai mici decat in Romania. [Cititi si Maria Grapini: Industria textilelor, tinuta in viata doar prin exporturi]


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri