El a aratat ca maturitatea primei emisiuni va cauta sa completeze curba de randament a Romaniei pe pietele externe, astfel ca scadenta va fi cel mai probabil de cinci sau zece ani, intrucat maturitatile reziduale din prezent sunt de patru si sapte ani.

Prima emisiunea va avea o valoare de cel putin 500 milioane de euro, in functie de conditiile pietei, neexistand o presiune, intrucat in cadrul programului pe trei ani Romania poate iesi in orice moment pe pietele externe.

"Vom finaliza programul in cel mult doua saptamani, dar putem sa mai asteptam. (...) Cautam o perioada cu stabilitate financiara, inclusiv in spatiul european, dar si politica, pentru a minimiza costurile aferente emisiunii de bonduri, astfel incat sa marcam cat mai bine beneficiile incheierii acordului cu institutiile internationale", a spus Dragoi.

El a aratat ca imediat dupa prima emisiune se va trece la upgradarea programului, astfel incat sa permita si emisiuni in dolari.

Citeste si:

"Nu spun ca vom emite in dolari, dar ne cream o alternativa sa nu fim limitati de eventuale probleme in zona europeana", a adaugat Dragoi.

El a precizat ca sumele in plus atrase de pe piata la inceputul acestui an nu au avut ca scop acoperirea unui exces de cheltuieli, ci completarea buffer-ului (fond tampon) constituit la nivelul Trezoreriei.

Dragoi a recunoscut ca in acest an exista un varf de plata pe serviciul datoriei publice, dar a precizat ca acesta va intra pe un trend descendent treptat, incepand de anul viitor.

Potrivit oficialului MFP, fondurile atrase de la Comisia Europeana, care au in spate eurobonduri emise de CE au o maturitate medie de sapte ani, dar primele rambursari de principal vor fi efectuate cel mai probabil peste patru ani