In urma unei discutii cu reprezentantii taximetristilor, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a hotarit ca bonurile fiscale emise de acestia sa fie in continuare folosite ca documente de inregistrare contabila.

Bonul nu ajunge

Toate bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice fiscale sint folosite, incepind cu data de 1 ianuarie, numai ca documente de inregistrare a platilor in Registrul de casa, si nu de inregistrare in contabilitate, potrivit unui ordin al ministrului Finantelor din noiembrie 2005.

De la aceasta regula faceau exceptie doar bonurile fiscale pentru justificarea taxei pe valoarea adaugata, aferenta carburantilor auto achizitionati in vederea desfasurarii activitatii. Taximetristii s-au plins Finantelor ca utilizarea facturilor in domeniul lor le ingreuneaza mult activitatea. Ei ar fi fost nevoiti sa transcrie datele de pe bonul fiscal pe factura, in momentul in care un client le-o cerea. Pentru inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor, agentii economici vor solicita furnizorilor de bunuri sau de servicii sa emita factura fiscala.

In conditiile in care plata bunurilor sau serviciilor prestate se efectueaza in numerar ori prin card bancar concomitent cu emiterea facturii fiscale sau a facturii, nu este obligatorie completarea elementelor privind codul IBAN si banca de la rubrica „Cumparator“. Asadar, nici o tranzactie intre agentii economici nu se va mai face pe baza bonului fiscal.

Ministerul argumenteaza ca si in Uniunea Europeana bonul fiscal este utilizat strict ca document de inregistrare a platilor in Registrul de casa, nu si pentru inregistrarea in contabilitate a cheltuielilor.

Doua evidente

In ultimii ani s-a pus mereu problema eliminarii facturilor fiscale, pe motiv ca bonul fiscal le-ar putea inlocui cu succes si s-ar elimina din birocratie. In urma prezentului ordin, agentii economici vor inregistra platile de doua ori. O data pentru Registru si o data pentru evidenta contabila. Aceeasi suma, aceeasi tranzactie. Daca vor incerca sa dovedeasca Fiscului ceva doar cu bonul fiscal, sint pasibili de sanctiuni. Un argument pentru aceasta situatie ar putea fi doar unul de natura tehnica. Acela ca datele inscriptionate pe bonul fiscal dispar in timp.