Noile prevederi ale Codului muncii, care majoreaza perioada de preaviz, introduc agentul de munca temporara si inaspresc sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca folosesc mai mult de cinci persoane fara forme legale, au intrat in vigoare duminica, scrie Mediafax.

Legea 40 - Codul Muncii

Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti atrage atentia angajatorilor ca, incepand de luni, 2 mai, trebuie sa aiba in vedere noile prevederi ale Codului muncii prin care s-au stabilit noi sanctiuni contraventionale in cazul nerespectarii unor obligatii legale cum ar fi primirea la munca a pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca, care, potrivit art.16 alin.1, se va pedepsi cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

Potrivit noului Cod al muncii, si prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se va pedepsi cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

De asemenea, angajatorii risca sa fie sanctionati in cazul in care nu respecta obligatia de a tine evidenta muncii sau daca angajeaza fara cerificat medical, amenzile variind de la 1.500 la 3.000 lei, aceeasi pedeapsa fiind prevazuta si in cazul nerespectarii prevederilor privind inregistrarea demisiei salariatului.

Mai citeste:
Efectul tsunami al noului Cod: Cum poti fi concediat LEGAL daca nu performezi

Noua legislatie a muncii a introdus si raspunderea penala a angajatorului. Astfel, se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de cinci persoane, fara incheierea unui contract individual de munca si cu inchisoare de la sase luni la un an sau cu amenda penala, refuzul repetat de a permite accesul in spatiul unitatii a inspectorilor de munca sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate.

De asemenea, prin intrarea in vigoare a modificarilor aduse Codului Muncii prin Legea 40/2011 se instituie obligatia incheierii contractului individual de munca in forma scrisa ca o cerinta ad validitatem, dar si dreptul angajatorului de a stabili obiectivele de performanta individuala si obligatia corelativa a acestuia de a informa salariatul cu privire la criteriile de evaluare a activitatii profesionale.

Incepand de luni, angajatorii au obligatia legala expresa de a informa salariatul cu privire la fisa postului, iar perioada de proba va putea avea o durata de cel mult 90 de zile calendaristice in cazul functiilor de executie si 120 de zile calendaristice pentru functii de conducere, iar perioada maxima in care se pot face angajari succesive de proba este de 12 luni.

Modificari au fost facute si in cazul absolventilor institutiilor de invatamant superior, primele sase luni de la debutul in profesie fiind considerate perioada de stagiu.

In cazul perioadei de proba, pe durata sau la sfarsitul ei, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Noua legislatie a muncii mai prevede ca delegarea salariatului va putea fi dispusa pentru perioade succesive de maximum 60 de zile, dar si ca angajatorul confruntat cu reducerea temporara a activitatii va putea, in anumite conditii, sa reduca programul de lucru de la cinci la patru zile, cu reducerea corespunzatoare a salariului, dar numai dupa consultari cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor.

Modificari au fost facute si in cazul perioadei de preaviz, aceasta fiind de 20 de zile lucratoare in cazul concedierii pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, 20 de zile lucratoare in cazul demisiei, pentru salariatii cu functii de executie si 45 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de conducere.

Codul Muncii a intrat in vigoare. Comentati subiectul pe Forumul wall-street.ro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri