In perioada 2007-2009, Romania a beneficiat de 98,5 milioane de euro sub

In prezent, negocierile dintre Norvegia si Romania sunt in desfasurare. Sectoarele care vor beneficia de finantare nu au fost inca stabilite, dar protectia mediului, schimbarile climatice si societatea civila vor reprezenta prioritati.

In cadrul primei runde de asistenta financiara au fost finalizate 32 de proiecte individuale, care au atras finantare in valoare de 30,8 mil. euro, in timp ce alte noua proiecte, cu o valoare totala de 10 mil. euro, au beneficiat de o extindere a termenului de finalizare.

Proiectele care au beneficiat de co-finantare fac parte din sectoare precum protectia mediului, eficienta energetica, productie sustenabila, sanatate si ingrijirea copilului, conservarea patrimoniului cultural, dezvoltarea resurselor umane si organizatii non-guvernamentale. Contributia Norvegiei la aceasta schema de finantare este de 97%.

Si in cadrul celei de-a doua runde de asistenta financiara proiectele de mediu si cele din sectorul energetic vor avea prioritate, sustine Øystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei la Bucuresti.

”Resursele energetice ale Romaniei sunt limitate. Trebuie sa avem grija la modul in care ne vom gospodari in urmatorii 50 de ani. In acest sens, investitiile verzi reprezinta o prioritate, numai anul trecut Guvernul alocand din fondul de mediu 1,3 mld. euro in aceasta directie. Chiar daca unora nu le convine, taxa de prima inmatriculare reprezinta principala sursa pentru aceste investitii verzi, alaturi de programe precum Rabla, Casa Verde, impaduriri”, declara Laszlo Borbely, ministrul Mediului.

Romania a semnat Acordul pentru Spatiul Economic European in luna iulie 2007. In baza acestuia, trei state non-membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda si Liechtenstein, fac parte din Piata Interna Europeana si contribuie la coeziunea regionala prin intermediul unor programe precum Granturile SEE si cele Norvegiene.

Cititi si Ce au in comun laptele, fructele si gunoiul - REPORTAJ


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Este oficial! Guvernul aprobă cel mai nou set de măsuri de relaxare
Setari Cookie-uri