Scadere cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul din iunie, serie ajustata în functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a datorat scaderii înregistrate la vânzarile de produse nealimentare (-1,7%), comparativ cu luna mai. Totusi, cresteri s-au inregistrat la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule, in magazine specializate (+1,0%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,2%).

Comparativ cu luna iunie 2010, afacerile din comert au inregistrat o scadere de 8,3%, in serie ajustata, din cauza comprimarii vanzarior de produse alimentare, bauturi si tutun (-10%), a vanzarilor de produse nealimentare (-8,8%) si a comertului cu amanuntul al carburantilor (-5%). Scaderile fata de anul trecut se datoreaza in principal cresterii TVA, aplicata de la 1 iulie 2010.

Daca comparam primul semestru din acest an cu cel din 2010, scaderea afacerilor din comertul cu amanuntul s-a cifrat la 6,2%, in serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cea mai mare diminuare fiind consemnata din nou pe segmentul produselor alimentare, bauturi si tutun (-9,6%). Comertul carburanti pentru autovehicule in magazine specializate a coborat cu 5,1% iar vanzarile la produse nealimentare a scazut cu 3,4%.

In schimb, ca serie bruta, cifra de afaceri in iunie a urcat comparativ cu luna precedenta cu 1,1%, dar comparativ cu iunie 2010 vanzarile au scazut si in serie bruta, cu 9,4%.