Guvernul aloca 600 MILIOANE euro pentru proiecte europene

Guvernul a decis sa aloce o suma totala de 600 milioane euro, sub forma unui imprumut din veniturile obtinute din privatizare si pastrate in trezorerie, pentru a permite mai multor ministere sa finanteze in continuare proiectele europene, pana la reluarea platilor de catre Comisia Europeana.

Decizia a fost luata in sedinta speciala de joi a Guvernului, avand ca tema stadiul absorbtiei fondurilor europene, scrie Mediafax.

Executivul a decis recent sa inceteze temporar sa mai trimita facturi la decontare la Comisia Europeana.

Ordonanta privind rectificarea bugetara, aprobata miercuri de Guvern, prevede de altfel ca Ministerul Finantelor va imprumuta autoritatile de management, pe parcursul anului, cu pana la 2,2 miliarde lei, din bani obtinuti din privatizare si pastrati la Trezorerie, pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate programelor operationale.

Pentru stabilirea sumei exacte de imprumut, autoritatile de management trebuie sa transmita Ministerului Finantelor un grafic de solicitari de fonduri defalcat pe luni.

"Suma alocata temporar se restituie de ordonatorii principali de credite cu rol de Autoritate de management din sumele rambursate de Comisia Europeana. In acest sens, autoritatile de management au obligatia sa transmita Ministerului Finantelor, pana la 30 septembrie 2011, declaratiile de cheltuieli eligibile. In cazul in care se constata ca declaratiile contin cheltuieli neeligibile, reconstituirea veniturilor din privatizare se asigura din bugetul de stat, prin bugetele autoritatilor de management", se arata in ordonanta.

Banii imprumutati autoritatilor de management trebuie restituti integral pana la 30 decembrie 2011, in caz contrar Ministerul Finantelor urmand sa calculeze dobanda la suma ramasa de restituit, de la 1 ianuarie 2012 pana la data rambursarii integrale, prin aplicarea unei dobanzi situata la nivelul ratei de politica monetara practicata de Banca Nationala a Romaniei plus un punct procentual.

Dobanda va reprezenta venit al bugetului Trezoreriei statului si va fi achitata de autoritatile de management din bugetele proprii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
800 milioane de euro de la UE pentru companiile din România afectate de pandemie
Setari Cookie-uri