Statul va acorda prime intre 30 si 100 de euro pe hectar anual persoanelor cu varste de peste 55 de ani care dau in arenda terenurile agricole pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 15 ani, iar in cazul vanzarii prima va fi de 200 de euro pe hectar, potrivit unui proiect de lege.
Cuantumul primei va fi de 30 euro/ha/an pentru o perioada de arendare de cinci ani, 50 euro/ha/an pentru 10 ani, respectiv 100 euro/ha/an pentru minim 15 ani, se mentioneaza in proiect, elaborat de Ministerul Agriculturii, potrivit Mediafax.

In cazul vanzarii, proprietarul terenului va primi 200 euro pe hectar, potrivit Mediafax.

Primele se acorda o singura data in cazul vanzarii, sau timp de maxim 15 ani la arendare, dar nu mai mult de data implinirii varstei de 70 de ani de catre cedent. La vanzare, prima se acorda doar o singura data.

Pentru a beneficia de prime, persoanele care cedeaza terenurile trebuie sa aiba cel putin 55 de ani si sa fie cu cel mult 10 ani mai tineri decat varsta normala de pensionare si sa inceteze definitiv orice activitate agricola cu caracter comercial pe exploatatia cedata.

De asemenea, cedentii trebuie sa fie incadrati in sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, iar terenurile nu trebuie sa faca parte din exploatatii comasate prin contracte de arenda sau alte contracte legale.

Exceptie fac persoanele pensionate pe caz de boala, gradele I si II, indiferent de varsta, care isi dovedesc incapacitatea de a munci cu decizia de la comisia de expertiza medicala.

Actul normativ isi propune sa stimuleze comasarea terenurilor agricole si prin sustinerea cheltuielilor aferente serviciilor notariale si a serviciilor de cadastru si publicitate imobiliara, precum si prin garantarea creditelor contractate pentru cumpararea terenurilor.

Legea va interzice scoaterea din circuitul agricol a terenurilor cedate pentru o perioada de cel putin cinci ani de la data expirarii contractului de arenda, respectiv 10 ani de la data instrainarii.

Acordarea primelor pentru arenda inceteaza in cazul in care contractele incheiate intre cedent si cesionar sunt denuntate inainte de termenele stabilite. Daca denuntarea contractului de arenda se face din culpa cedentului, acesta restituie in totalitate sumele primite pana la data denuntarii.

In cazul decesului proprietarului terenului, mostenitorii incaseaza prima datorata anului calendaristic in care s-a produs decesul.

Atat prima de instrainare, cat si sustinerea cheltuielilor notariale, se aplica pentru terenuri agricole de maxim 50 hectare de cedent. Persoanele care arendeaza sau vand terenuri agricole beneficiaza si de o prima pentru servicii notariale si de cadastru, care reprezinta plata integrala a tarifelor percepute pentru aceste servicii.

Resursele financiare necesare pentru plata primei pentru cedarea exploatatiei, precum si pentru garantarea creditelor contractate pentru cumpararea terenurilor, se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar cele pentru sustinerea cheltuielilor aferente serviciilor notariale si a celor aferente serviciilor de cadastru si publicitate imobiliara se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administratiei si Internelor.

In Romania se inregistreaza un dezechilibru structural prin existenta unui numar foarte mare de ferme mici in paralel cu fermele foarte mari. Se constata, de asemenea, o imbatranire a fortei de munca din agricultura, cu o pondere de peste 50% a persoanelor cu varste mai mari de 45 de ani, se spune in nota de fundamentare a proiectului.

Aproximativ 60% din fermierii eligibili pentru plata pe suprafata au peste 60 de ani, iar fermierii cu varsta de peste 60 ani detin circa 25% din suprafata eligibila. Conform anuarului statistic al Romaniei 2009, 3,9 milioane de exploatatii agricole individuale, respectiv 17.700 de exploatatii cu personalitate juridica, utilizeaza 65,2%, respectiv 34,8 % din suprafata agricola.

Totodata, fermele cu suprafete intre unul si zece hectare reprezinta 93,5% din totalul fermelor si exploateaza 32,3% din suprafata eligibila pentru platile directe pe suprafata, fermele intre 10-100 hectare reprezinta 5,4% din total si detin 15,5% din suprafata eligibila, iar exploatatiile de peste 100 de hectare reprezinta 1,1% din total, insa exploateaza 52,2% din suprafata eligibila.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri F