Aplicarea noii taxe clawback ar putea genera o scadere cu 30% a pietei farmaceutice locale, ceea ce ar echivala cu pierderi de 842 de milioane de lei (circa 200 mil. euro), potrivit unui studiu de impact al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
“Am facut o simulare pe executia bugetara prognozata pentru anul 2012 si taxa clawback pe care ar trebui sa o platim in acest moment este de 1,7 miliarde de lei”, a declarat Cristian Lutan, director executiv adjunct al ARPIM.

Ministerul Sanatatii a anuntat, la finele lunii trecute ca, incepand cu 1 octombrie, companiile farmaceutice sau reprezentantii lor legali vor trebui sa plateasca o contributie trimestriala pentru a acoperi orice crestere a consumului de medicamente peste bugetul stabilit la inceputul anului. In functie de aceasta diferenta, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va calcula un procent trimestrial pe baza veniturilor generate de companiile farma prin vanzarea medicamentelor total sau partial compensate.

1. Sunteti de acord cu aplicarea taxei clawback?




Potrivit ARPIM, din punct de vedere economic, taxa nu poate fi aplicata, pentru ca producatorii de medicamente si reprezentantii lor legali ar trebui sa sustina integral orice crestere a consumului de medicamente fata de bugetul alocat la inceputul anului.

Producatorii internationali de medicamente: "Vom plati pentru venituri pe care nu le-am realizat"

“Vom fi nevoiti sa platim o taxa pentru venituri pe care nu le-am realizat, pentru ca noua taxa clawback se aplica la pretul de vanzare al medicamentelor, care include pe langa pretul de producator, marja de distributie, adaosul farmaciilor si TVA", a adaugat Lutan.

El a aratat ca pentru un medicament in valoare de 100 de lei vandut pe piata, compania va trebui sa plateasca un clawback de 136 de lei.

Lutan a mai subliniat ca daca diferenta dintre bugetul stabilit la inceputul anului si consumul real va fi foarte mare in 2012, atunci unele companii farma nu isi vor putea indeplini obligatia.

"Neindeplinirea obligatiei duce la eliminarea intregului portofoliu din lista de medicamente compensate. Acest lucru inseamna ca medicamentele se vor gasi in continuare, dar nu vor putea fi achizitionate decat cu plata integrala din buzunar de catre pacienti”, a explicat oficialul ARPIM.

Membrii asociatiei mai estimeaza ca, sub impactul negativ al noii taxe, vor taia costurilor, fiind nevoiti chiar sa apeleze la reducerea locurilor de munca.

La randul sau, Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), a afirmat ca daca Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice nu suspenda imediat clawback-ul in forma revizuita sau pe cel vechi, atunci este posibil ca pe termen mediu sa asistam la plecarea unor producatori farma din Romania.

"Prin acest clawback, orice crestere este data inapoi statului. Daca aceasta taxa va fi in continuare aplicata, atunci producatorii vor analiza serios portofoliul de productie si le vor scoate din portofoliu pe medicamentele ieftine", a afirmat Damian pentru wall-street.ro.

Presedintele APMGR a mai precizat ca disparitia unor medicamente din farmacii se va produce treptat, pe o perioada de pana la un an. "Cei mai afectati de taxa clawback-ului sunt producatorii de medicamente din Romania. In locul medicamentelor scoase din productie vor veni medicamente din strainatate, mai scumpe", a subliniat Dragos Damian.

Pacientii: Vom ramane fara medicamente

La randul lor, membrii Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP) sustin ca noua taxa clawback are la baza o serie de masuri care, pe termen lung, se pot intoarce impotriva pacientilor. Printre efectele negative ale aplicarii taxei s-ar numara eliminarea unor medicamente de pe lista de compensate si gratuite, precum si neacoperirea tratamentului pacientilor nou diagnosticati.

"Scopul declarat al noii taxe (...) este acela de a impune un control asupra cheltuielilor bugetare. Daca vorbim despre consumul de medicamente, nu consideram a fi o masura justificata, intrucat ne aflam printre ultimele locuri in Europa la acest capitol, cu 60 euro/capitala, iar media europeana este de 450 euro/capita", a spus Vasile Barbu, presedintele ANPP.

Aplicarea noii taxe ar insemna un impact negativ mai ales asupra pacientilor diagnosticati cu afectiuni oncologice, potrivit Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC). "Bolnavii de cancer au avut foarte mult de suferit in urma ultimelor reglementari, incepand cu interzicerea comercializarii tratamentelor injectabile in farmaciile cu circuit deschis si terminand cu schimbarile in cazul listei C2 (lista medicamentelor folosite in tratamentul bolilor cronice - n.r.)", potrivit lui Cezar Irimia, presedinte al FABC.

Piata farma si-a incetinit semnificativ cresterea

In primele sase luni ale anului curent, piata farmaceutica a crescut fata de perioada similara din 2010 cu 3,6%, pana la 5,07 miliarde de lei (1,2 mld. euro), potrivit companiei de analize si studii de piata Cegedim Romania.

Rata avansului in primul semestru din 2011 s-a redus semnificat pe fondul constrangerilor financiare din sistemul de sanatate - subfinantarea sistemului sanitar, termenele de plata lungi, de unde si problemele de lichiditate ale companiilor farma.

In aceste conditii, Cegedim isi mentine prognoza de crestere in valoare a pietei farma la 4,8% pentru 2011. In 2010, piata farmaceutica a "sarit" cu 19% fata de 2009, pana la 9,62 miliarde de lei (pret de distributie).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri