Primul demers independent de analiza a structurii de cheltuieli a unei institutii publice de mare importanta: PwC Romania arata intr-un studiu ca structura de cheltuieli a Camerei Deputatilor poate fi eficientizata, chiar daca in general este aliniata cu cea a altor parlamente din statele membre UE.

Ca urmare a masurilor de reducere a cheltuielilor luate de autoritati in ultimii doi ani, suma totala a platilor efective operate de Camera Deputatilor s-a diminuat cu aproximativ 18%, de la 246 milioane lei (66,8 mil. euro) in anul 2008, la 202 milioane de lei (48,1 mil. euro) in 2010. Din aceasta, cea mai mare parte (70%) o reprezinta cheltuielile de personal, in vreme ce cheltuielile cu achizitia de bunuri si servicii reprezinta 23%, iar investitiile aproximativ 7%.

Bugetul Camerei Deputatilor raportat la numarul de parlamentari este de aproximativ trei ori mai mic decat media europeana. Astfel, cheltuielile efectuate in 2010 per deputat au insumat 150.000 de euro fata de o medie europeana de 431.000 de euro per parlamentar, in vreme ce in Germania cheltuielile depasesc 1 milion de euro per parlamentar.

De asemenea, costul anual, pentru fiecare cetatean, al finantarii bugetului Camerei Deputatilor este de 2,33 euro, un cost de patru ori mai mic fata de media europeana de cheltuieli de 8,29 de euro. In schimb, se remarca faptul ca ponderea bugetului Camerei Deputatilor in totalul bugetului de stat este de 0,21% in Romania, dublu fata de media europeana de 0,13%.

„Analiza noastra a identificat mai multe arii de eficientizare a activitatii Camerei Deputatilor care ar putea aduce economii semnificative in urmatorii ani si ar conduce totodata la optimizarea proceselor de lucru in cadrul institutiei, la cresterea productivitatii angajatilor si la o mai buna definire si monitorizare a indicatorilor de performanta”, a declarat (foto), Manager, Servicii de Consultanta, PwC Romania, unul dintre autorii raportului.

Consultantii PwC propun 10 arii de eficientizare:

1. Separarea activitatilor privind administrarea cladirii Palatului Parlamentului
2. Innoirea parcului auto prin incheierea unor contracte de leasing operational
3. Eficientizarea proceselor de gestiune a documentelor
4. Centralizarea procesului de achizitii publice
5. Reducerea prin vanzare/casare a stocurilor fara miscare
6. Implementarea unor sisteme privind monitorizarea activitatilor suport
7. Repartizarea eficienta a spatiilor
8. Reducerea cheltuielilor cu utilitatile
9. Definirea si implementarea unor indicatori de performanta
10. Eficientizarea procesului bugetar

In ceea ce priveste procesul de gestiune a documentelor, analiza PwC releva faptul ca aproximativ 90% dintre documentele procesate in institutiile publice din Romania sunt pe suport de hartie. La randul lor, reprezentantii Camerei Deputatilor estimeaza ca 40% din efortul total al angajatilor este dedicat proceselor de gestionare a documentelor.

Eficientizarea activitatii de gestiune a documentelor in cadrul Camerei Deputatilor poate viza doua aspecte: introducerea unui sistem electronic de gestiune a documentelor si reorganizarea proceselor de tiparire si multiplicare intr-un sistem de centre dedicate.

Analiza PwC estimeaza ca beneficiile rezultate in urma reducerii consumului de hartie si consumabile ar fi in medie de 420.000 de lei/an, iar in cazul utilizarii exclusive a unor echipamente economice pentru procesele de tiparire si multiplicare (centre dedicate), reducerea realizata s-ar putea situa in jurul valorii de 1 milion de lei anual (aproximativ 30% din cheltuielile anuale cu tiparirea si multiplicarea documentelor).

O alta arie de eficientizare o reprezinta separarea aparatului administrativ al Palatului Parlamentului de institutia Camerei Deputatilor. Prin crearea unei structuri administrative separate, aceasta va presta servicii catre toate institutiile din incinta cladirii pe baza unor contracte care au putea permite o definire clara a obiectivelor de performanta. De asemenea, conducerile celor doua camere ale Parlamentului ar putea fi astfel degrevate de sarcinile administrative, putandu-se dedica in intregime procesului legislativ.

Un sistem de achizitie al autovehiculelor prin intermediul leasingului operational ar permite Camerei Deputatilor sa-si innoiasca parcul auto fara investitii de capital initiale, putand conduce totodata la diminuarea cheltuielilor de operare pentru parcul auto. Calculele efectuate de specialistii PwC indica faptul ca reducerea de cheltuieli anuala ca urmare a introducerii sistemului de leasing operational ar putea depasi 100.000 de lei. In plus, achizitionarea de autovehicule echipate cu motoare diesel ar genera economii anuale de inca 600.000 de lei. Prin urmare, pe parcursul unui mandat parlamentar de 4 ani, reducerea de cheltuieli s-ar putea ridica la 3,4 milioane de lei.

Analiza structurii cheltuielilor Camerei Deputatilor a fost efectuata in perioada ianuarie-mai 2011, raportul final cu concluziile si recomandarile PwC fiind inaintat catre Biroul Permanent al Camerei Deputatilor la finalul lunii mai 2011. Ariile de eficientizare prezentate in cadrul Raportului nu pot fi asimilate unor studii de fezabilitate, drept urmare este foarte importanta realizarea ulterioara a unor analize de detaliu pentru ariile care vor fi considerate de interes in contextul strategiei actuale a Camerei Deputatilor.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri