Presedintele Traian Basescu a incheiat intalnirea cu FMI linistit si optimist ca Romania are toate centurile de siguranta puse. “Este exclus ca Romania sa intre intr-un derapaj, cata timp stam in programul convenit cu troika. Romania este in siguranta daca se mentine in accord si daca guvernul isi respecta programul la care s-a angajat”, a afirmat Basescu, in declaratia de presa transmisa de televiziunile de stiri.

Cifrele cheie convenite cu FMI:

  • Evaluare de crestere intre 1,7% si 2% in 2012
  • Deficitul sub 5% din PIB , anul acesta in 2012
  • Buget construit pe un deficit de 1,9 % din PIB
  • Deficitul are luat in calcul o marja de pana la 2,5% din PIB, in functie de contextual macro
“Eu ma astept la o crestere de peste 2 procente in 2012. In acelasi timp, toate obiectivele au o marja, in functie de evolutiile din Europa, Grecia, etc. Avem resurse interne de crestere, in special in energie, transporturi dar si in optimizarea sistemului de sanatate. Desi se merge pe un deficit de 1,9%, s-a convenit cu troica ca de poate extinde pana la 2,5% din PIB, daca situatia va fi nefavorabila. Pensile si salariile nu vor scadea”, a explicat Basescu, dupa intalnirea cu FMI.

Presedintele a facut apel la prudenta, chiar daca exista optimism. “Ar fi pacat ca pentru niste voturi sa fie batjocorit efortul urias pe care romanii l-au facut in ultimii ani”.

De asemenea, Basescu spera ca Romania sa aiba o crestere economica peste media Uniunii Europene atat anul acesta, cat si in 2012, mizand pe faptul ca investitiile guvernamentale vor continua sa fie un motor de crestere si anul viitor, alaturi de agricultura.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Apararea nu obtine bani in plus: asteapta decizia Consiliului European