Conform unui studiu al companiei elvetiene UBS, Capitala este unul dintre cele mai ieftine orase din lume, alaturi de Buenos Aires, Kiev si Sofia.

In comparatie cu Zurich, preturile din cele trei capitale sunt de trei ori mai mici.

In clasamentul realizat de UBS, care cuprinde 71 dintre cele mai mari orase din lume, Bucurestiul ocupa locul 59, fiind devansat de Bratislava, Praga, Atena si Budapesta.

Oslo este cel mai scump oras din lume din punct de vedere al costurilor de trai, urmat de Copenhaga, Tokyo, Zurich si Londra, se arata in studiul facut de UBS.

Studiul a avut la baza costurile de trai care reprezinta un cos ce cuprinde 115 bunuri si servicii.

Daca la aceste costuri se adauga si cheltuielile cu chiriile, atunci pe primele locuri se modifica ierarhia, noua ordine fiind Londra, Oslo si New York.

Studiul UBS face si o analiza a puterii de cumparare a cetatenilor din cele 71 de orase.

Un bucurestean munceste 22 de minute pentru un kilogram de paine

Pentru aceasta s-a luat ca etalon cat timp trebuie sa munceasca o persoana din aceste orase pentru a cumpara un kilogram de paine si un kilogram de orez.

Astfel, un bucurestean trebuie sa munceasca 22 de minute pentru a cumpara un kilogram de paine si 20 de minute pentru un kilogram de orez.

Vecinii nostri, bulgarii, sunt cam in aceeasi situatie, astfel ca pentru a cumpara un kilogram de paine si unul de orez, un bulgar trebuie sa munceasca 20, respectiv 26 de minute.

Angajatii ungari muncesc mai putin pentru a-si cumpara cate un kilogram de paine si de orez, respectiv 14 si 21 de minute.

Unui angajat din Zurich, Londra sau din Frankfurt ii sunt necesare doar sase minute de lucru pentru a castiga contravaloarea acelorasi "unitati de masura".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Site-urile care organizeaza Black Friday 2019 si cand incep ofertele