Pana la finele acestui an, peste 10.400 de angajati vor fi disponibilizati, cele mai multe concedieri operandu-se in industria miniera. Astfel, ortacii vor trece printr-un an negru, dat fiind faptul ca 10.000 de muncitori din minerit vor ramane fara slujbe. Disponibilizarile sunt efectul direct al unei Hotarari adoptate acum cateva zile de Guvern, in care sunt prevazute masuri pentru continuarea procesului de restructurare, reorganizarea si privatizarea unui numar total de 18 societati nationale si comerciale si companii nationale din sectoarele minier si energetic prin efectuarea de concedieri colective. Mentionam ca toate cele 18 societati sunt subordonate Ministerului Economiei si Comertului.

Platile compensatorii, conditionate

Potrivit Executivului, angajatii disponibilizati vor beneficia de masuri care sa atenueze impactul social, respectiv plati compensatorii stabilite de fiecare companie miniera in baza contractului colectiv de munca; venit de completare; indemnizatie de somaj, stabilita in functie de perioada de cotizare; precum si doua salarii nete calculate la nivelul lunii ianuarie 2006.

"Toti oamenii nostri care pleaca in 2006 vor primi 200 de milioane lei plati compensatorii. Totodata, timp de 18-24 de luni, vor primi in fiecare luna salariul mediu pe economie de la 1 ianuarie 2006, plus 2-6 salarii de la compania de la care pleaca, in raport de ce au negociat prin contractul colectiv de munca", a declarat Marin Condescu, presedintele Centralei Nationale Miniere (CNM). Condescu a aratat ca disponibilizatii vor primi - in raport de vechime - acel salariu pentru 18-24 de luni chiar daca se angajeaza la o societate privata, conditia acordarii acestor bani fiind ca beneficiarul banilor sa nu lucreze intr-o unitate de stat.

Zonele miniere, fara alta alternativa economica

Liderul sindical afirma insa ca sunt putine sanse ca disponibilizatii sa isi gaseasca de lucru in bazinele miniere. "Nu s-a facut nimic din '97 incoace pentru alternative economice in zonele miniere. Nu au sanse sa se angajeze decat daca pleaca de acolo", a adaugat el. Din 1990 si pana in prezent, din industria miniera au plecat 230.000 de oameni, ramanand 45.000 de angajati in societatile de stat si 25.000 in cele care activeaza in acelasi domeniu, dar nu mai sunt alte statului. In acelasi timp, subventia alocata sectorului miner a scazut de la 1 miliard de dolari in 1990 la 80 de milioane de dolari in 2006 si este prevazut sa scada. "Nu s-a alocat nici un leu insa pentru alternative economice in zonele miniere", afirma Condescu.

"Guvernul nu are o strategie pentru resursele miniere"

Potrivit liderului sindical, odata cu privatizarea petrolului, singura resursa minerala strategica care a ramas este carbunele energetic. "Avand in vedere criza energetica care a fost in Europa iarna aceasta, cum stim ca UE si-a schimbat strategia referitoare la energia pe carbune si cum in Oltenia, spre exemplu, sunt rezerve certe pentru 50 de ani, speram sa intram intr-o lumina mai favorabila. Speram sa se liberalizeze piata conform directivelor UE si nu sa se privatizeze cu orice pret", a spus el.

El a dat drept exemplu Cehia, unde exista o societate cu capital integral de stat care, in conditiile liberalizarii pietei, a cumparat diverse unitati din Europa (printre care si Electrica Oltenia) si a constituit cel mai mare nod energetic de pe continent. "Din pacate, Guvernul nu are o strategie pentru resursele miniere", afirma presedintele CNM, care sustine ca sindicatele miniere ar urma sa prezinte presedintelui Traian Basescu un plan economic si social pentru zonele miniere, "elaborat de sindicate si patronate si convenit si cu toate guvernele, dar nepus in practica". Anul trecut, din societatile subordonate MEC au fost disponibilizate 12.392 persoane.

Eliminarea subventiilor in 2007

Potrivit Executivului, masurile adoptate sunt in concordanta cu Strategia industriei miniere pentru anul 2004-2010 si cu Strategia de accelerare a privatizarii si atragerea de investitii pentru agentii economici din portofoliul MEC. "Obiectivele aplicarii celor doua documente sunt diminuarea treptata a subventiilor pana la eliminarea acestora in anul 2007, reducerea pierderilor de exploatare, obtinerea unei competitivitati reale in conditiile pietei libere, in paralel cu atenuarea impactului social prin programe in zonele miniere", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri