O cota scazuta de impozit nu inseamna neaparat un impozit scazut, concluzioneaza un studiu al KPMG Coerenta, claritatea si certitudinea in aplicarea legislatiei fiscale sunt considerate peste tot in lume \"o marfa rara dar foarte pretuita\"
Tarile europene scad nivelul de impozitare a societatilor comerciale, arata un sondaj al KPMG. Acelasi document precizeaza insa, citand parerea unor specialisti din cadrul companiei, ca o cota scazuta de impozit nu inseamna neaparat un impozit scazut.

Astfel, ratele efective ale impozitului pot varia in functie de mai multi factori, printre care atitudinea guvernelor fata de platitorii de impozit pe profit. "Claritatea si certitudinea in aplicarea legislatiei fiscale este o marfa rara, dar foarte pretuita", considera Lounghlin Hickey, presedintele departamentului de consultanta fiscala al KPMG. In cazul Romaniei, cel putin pana acum, numai clara sau coerenta nu a fost strategia fiscala a autoritatilor.

Zvonurile privind majorarea cotei unice, a TVA sau a altor impozite si taxe nu fac altceva decat sa alimenteze o stare de incertitudine care nu poate fi benefica pentru mediul de afaceri din Romania. Solutia ar fi publicarea cat mai grabnica a noului Cod fiscal. Din pacate, acest "eveniment" intarzie sa apara. Guvernul ne asigura ca taxele principale nu vor fi majorate pe parcursul acestui an, dar sa nu uitam ca o companie serioasa isi dezvolta strategia nu pe un an sau doi, ci pe termen lung.

Birocratia excesiva amplifica efectele impozitului pe profit

Simplificarea sistemului de impozitare poate fi la fel de eficienta ca mentinerea unui nivel scazut al cotei de impozit. Victor Kevehazi, Senior Partner al KPMG Romania, aduce spre exemplificare frecventa solicitata de autoritati pentru depunerea declaratiilor de venit. Astfel, in tarile UE societatile comerciale prezinta aceste documente o data pe an, in timp ce in Romania firmele sunt obligate sa o faca trimestrial. "In majoritatea tarilor europene aceste declaratii trebuie depuse doar anual, iar in timpul anului se fac plati in avans pe baza unor calcule estimative. Guvernul trebuie sa corecteze aceasta anomalie pentru a face viata mai usoara mediului de afaceri", a declarat Kevehazi.

Potrivit oficialilor KPMG, sistemul care prevede intocmirea si depunerea trimestriala a declaratiilor de impozit pe profit, pe baza datelor efectiv realizate si nu estimate, creeaza o povara administrativa inutila, consumand un timp pe care companiile l-ar putea folosi pentru activitati aducatoare de profit.

"Daca o tara doreste sa atraga investitii sau sa incurajeze mediul de afaceri nu este suficient ca ratele de impozitare sa fie reduse, ci trebuie ca si sistemul sa fie simplu si transparent", a declarat Nicu Done, partener in cadrul departamentului de impozite si taxe.

In alta ordine de idei, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania a abordat o atitudine clara in ceea ce priveste strategia fiscala a Romaniei. AOAR a solicitat constant in ultimii ani elaborarea unei strategii fiscale, ca o conditie esentiala pentru stabilizarea mediului de afaceri. "Pana in prezent, specialistii Ministerului de Finante nu au fost capabili de a propune un proiect realist", transmite intr-un comunicat organizatia. Asociatia considera ca lansarea pe piata a unor zvonuri privind adoptarea unor noi masuri fiscale nu constituie altceva decat o metoda de manipulare.

In acest sens, AOAR cere public Ministerului de Finante si Guvernului "sa prezinte, concomitent, variantele preconizate ale unor noi masuri fiscale".

Cresterea accizelor, solutie "compensatorie"

Unul dintre "efectele secundare" ale introducerii cotei unice de impozitare reiese din incercarile autoritatilor de a acoperi gaurile de la buget prin majorarea accizelor si implicit cresterea preturilor la utilitati, masuri care indirect se rasfrang tot asupra societatilor comerciale. Recent, Ministerul Finantelor a anuntat majorarea, incepand cu luna iulie, a accizelor la energie electrica si gaze. In acest fel, o mare parte a banilor castigati de catre societatile comerciale in urma introducerii cotei unice vor fi compensati de costurile majorate ale utilitatilor. Majorarea accizelor la energia electrica, la benzina cu plumb si la gazele naturale va duce, incepand cu data de 1 iulie, la o crestere generalizata a preturilor. Cu atat mai mult cu cat Ministerul de Finante a decis si majorarea accizelor la tigari si alcool etilic. Astfel, efectele cresterii nivelului de accizare la produsele amintite vor avea un impact considerabil asupra preturilor alimentelor, inregistrandu-se scumpiri in toate sectoarele industriale, de la mobila la constructii si ingrasaminte.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri