Cea de-a treia editie a Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est se desfasoara, astazi, la Bucuresti, dupa ce prima editie a avut loc la Budapesta, in 2011, iar cea de-a doua la Varsovia, in 2012.

[UPDATE5] Summit-ul premierilor China-Europa Centrala si de Est, incheiat cu adoptarea "Bucharest Guidelines"

Lucrarile Summit-ului Premierilor din China-Europa Centrala si de Est s-au incheiat, marti, cu adoptarea documentului Bucharest Guidelines, care prevede promovarea investitiilor si afacerilor in domeniul infrastructurii, IMM, agriculturii, transporturilor feroviare si telecomunicatiilor.

"Am incercat sa prezentam centrul si estul Europei ca fiind o regiune dinamica, cu o economie in crestere orientata spre investitii, cu potential semnificativ de dezvoltare in multe domenii, cu proiecte importante la nivel regional in domeniul energiei, infrastructurii, investitiilor in educatie, inovatie si tehnologie. Tarile membre ale grupului Europa Centrala si de Est sunt atat tari membre deja ale UE, cat si tari candidate, iar aceasta intalnire la nivel inalt de astazi s-a constituit intr-un efort complementar al cadrului general de relatii strategice intre UE si China", a spus premierul Ponta la finalul reuniunii, citat de Mediafax.

[UPDATE4] China este pregatita sa discute cu partile relevante despre modalitatile de a valorifica o serie de canale de finantare considerand ca poate fi valorificata cu succes o linie speciala de credit de 10 miliarde de dolari americani, in liniile trasate de regulamentele UE, a declarat premierul chinez.

Citeste si:
China vs SUA: Ce au stabilit presedintii celor doua tari la G20
China vs SUA: ce au stabilit...

[UPDATE3] Reactie Victor Ponta: "China are nevoie de prieteni politici pe termen lung si de incredere, precum si de parteneri comerciali la nivel mondial, iar Romania si tarile din zona au o traditie in acest sens, in vederea unei relatii care se poate dezvolta in viitor.'" [VIDEO]

[UPDATE2] Romania va deveni un tigru al Europei si, daca toti tigrii se vor reuni si vor colabora, se va dezvolta o piata uriasa, a afirmat premierul Chinei, Li Keqiang, aratand ca potentialul de dezvoltare a relatiilor comerciale si investitiilor dintre China si tarile din regiune este foarte mare.

[UPDATE1] Prim-ministrul Chinei, Li Keqiang, spune ca suma contractelor de investitii pe care companiile chineze le vor semna cu cele romanesti, cu prilejul vizitei sale la Bucuresti, este "uriasa" si va depasi valoarea stabilita initial.

La Palatul Parlamentului, primirea sefilor de guverne a fost programata pentru o ora matinala, premierul Victor Ponta ajungand la Palatului Parlamentului in jurul orei 08:30. Ulterior, in holul de onoare unde au fost facute primirile oficiale, a ajuns si premierul chinez. Cei doi i-au intampinat pe oaspetii oficiali, iar Ponta, in mai multe randuri, i-a intrebat in engleza pe oficialii straini daca s-au trezit, la momentul in care ii intampina.

Citeste si:
China, alarmata de incendiile recente, cere teste pe masini electrice
China, alarmata de incendiile...

Potrivit site-ului Forumului, organizatorii asteptau in jur de 1.000 de reprezentanti ai firmelor private si de stat din China si 16 state central si est-europene: Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania si Republica Macedonia.

Forumul de la Bucuresti are cinci teme majore: energie, agricultura, turism, IT&C si infrastructura.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Donald Trump: SUA nu vor majora tarifele vamale