Senatul uruguayan a aprobat, marti seara, legea care reglementeaza productia si comercializarea canabisului, experienta fara precedent in lume, care a depasit initiativele lansate de state precum Olanda si Spania, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Dupa 12 ore de dezbateri, legea a fost aprobata cu 29 de voturi pentru si 16 impotriva, reprezentand doar voturile senatorilor membri ai Frente amplio (stanga, la putere) dupa ce deputatii au votat deja textul in iulie. In cazul in care constitutionalitatea sa va fi confirmata si dupa semnarea decretului de aplicare, va fi implementata cel mai devreme in aprilie 2014.

Aceasta lege unica in lume sustinuta de presedintele Jose Mujuca confera statului controlul asupra cultivarii si vanzarii canabisului in scopuri recreative, depasind limitele legilor votate in statele americane Colorado si Washington, Olanda sau Spania, care autorizeaza sau tolereaza productia de cannabis intr-un cadru privat.

Este o zi istorica.

Anuntul votului a fost primit cu o salva de aplauze din partea publicului in timp ce sute de sustinatori ai textului erau adunati in jurul Palatului legislativ pentru a sarbatori "ziua cea mare" intr-un miros puternic de canabis si cu focuri de artificii, au constatat jurnalisti AFP.

Citeste si:
Marijuana isi face efectul dupa legalizare: venituri din taxe de 11...
Marijuana isi face efectul...

"Este o zi istorica", a apreciat imediat intr-un comunicat organizatia Reglementarea responsabila care a lansat mai multe campanii pentru sustinerea acestei initiative.

Un sentiment impartasit si de senatorul Frente amplio, Alberto Couriel, care a apreciat ca "Uruguay se plaseaza in avangarda mondiala pe acest subiect".

"Uruguay voteaza aceasta lege in cadrul unei serii (de texte) in favoarea apararii drepturilor" individuale, a adaugat el, evocand aprobarea in ultimele luni a legalizarii interventiei voluntare asupra sarcinii sau a casatoriilor homosexuale.

Exista numeroase indoieli.

Citeste si:
Columbia-Brazilia, primul meci din sferturi la Cupa Mondiala
Columbia-Brazilia, primul...

Prezentat ca un mijloc de a lupta impotriva traficului de droguri, dependentei de droguri dure si un imperativ pentru sanatatea publica, acest text vizeaza de asemenea si incheierea unei "inconsistente juridice grotesti", conform termenilor unui senator: in practica, in Uruguay, utilizarea canabisului nu este pedepsita, in timp ce cultivarea si vanzarea sunt.

"Exista numeroase indoieli. Iar indoiala este legitima, insa indoiala nu trebuie sa ne paralizeze in abordarea unor noi cai spre rezolvarea unei probleme care ne afecteaza", a declarat anterior presedintele Mujica, pentru o televiziune locala.

Peste 60 de suta din populatie respinge acest proiect, criticat de opozitie, unii profesionisti din mediul sanitar si farmacisti.

Citeste si Va declansa Uruguay o revolutie a marijuanei?

Citeste si:
Costa Rica si Chile? Ce "propovaduiesc" bookmakerii la Cupa Mondiala
Grecia, Costa Rica si Chile?...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Top: 10 tari care ar trebui sa fie pe harta oricarui retailer