Economia Romaniei va ramane pe o tendinta ascendenta in acest an, dar avansul se va tempera la 2,1%, intr-un scenariu de baza, pe fondul cresterii mai lente a exporturilor si revenirii greoaie a consumului, in conditiile in care increderea consumatorilor este foarte scazuta, potrivit Coface, citat de Mediafax.

Orientarea spre economisire va continua, iar sectorul bancar ramane afectat de o rata a creditelor neperformante in urcare, care a ajuns la 21,6% in septembrie 2013, cea mai ridicata din regiune, cu exceptia Greciei, considera reprezentantii Coface.

Scaderea gradului de creditare, precum si deteriorarea disciplinei la plata in economie se observa mai pregnant in randul companiilor, in special celor medii si mari, care au inregistrat in 2013 o dublare a restantelor la creditele bancare si un numar record de insolvente, in conditiile in care insolventele firmelor cu afaceri de peste un milion de euro au crescut cu 50%.

Mai mult decat atat, numarul insolventelor nou deschise in 2013 este in usoara crestere anuala. "Fara schimbari legislative concrete privind procedura insolventei, numarul insolventelor deschise in 2014 poate inregistra cresteri de pana la 10%. Prin insolvente mediul privat se regenereaza, dar tendinta este de contractie, in conditiile in care totalul firmelor care si-au intrerupt activitatea in 2013 anuleaza toata valoarea adaugata adusa in economie de firmele nou infiintate in 2011 si 2012. Raportul de firme care si-au intrerupt activitatea la firme nou infiintate este de 2:1", se mentioneaza intr-un comunicat al Coface.

Anul 2013 a confirmat estimarile Coface privind cresterea economica a Romaniei, previziunile companiei indicand un avans de 2,5%, in scenariul de baza. "Anul 2013 confirma tendinta de accelerare a cresterii economice. Astfel, as putea sublinia contributia importanta a agriculturii in cresterea economica, un aport dificil de estimat in evolutia economica din 2014. Pentru anul curent, apreciem o majorare de 2,1% a PIB, ca urmate a temperarii exporturilor si o crestere graduala, dar greoaie, a consumului. Consideram ca provocarile Romaniei in 2014 vor fi legate de sectorul bancar, afectat de o rata a creditelor neperformante in crestere, precum si un numar record de insolvente in 2013, in randul companiilor mari si medii, fapt care va afecta si in acest an mediul privat si va impiedica dezvoltarea economica a Romaniei la adevaratul potential", a declarat Constantin Coman, country manager Coface Romania.

Compania a mentinut ratingul Romaniei la nivelul "B", printre cele mai reduse din Europa Centrala si de Est, calificativul fiind similar cu cel acordat Ungariei si Letoniei. Dintre tarile din Europa Centrala si de Est cel mai bine plasate sunt Polonia si Slovacia, cu rating A3.

Ratingurile Coface masoara nivelul mediu al incidentelor de neplata inregistrate de companii intr-o anumita tara in contextul tranzactiilor sale comerciale pe termen scurt. Evaluarile nu fac referire la datoria suverana, iar pentru a determina riscul de tara Coface combina perspectivele economice si politice ale tarii respective, experienta de plata Coface si evaluarea mediului de afaceri.

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a declarat recent ca anul trecut cresterea economica a Romaniei a fost probabil "mai aproape" de 3%, peste estimarea Guvernului, ca urmare a recuperarii consumului in trimestrul al patrulea. Economia romaneasca a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, sustinuta de exporturi si recolta agricola buna. Pentru acest an, Guvernul si FMI anticipeaza o crestere de 2,1-2,2% a PIB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri