Inflatia anuala din zona euro a incetinit in luna august la 0,3%, minimul ultimilor aproape cinci ani, cu mult sub tinta asumata de Banca Centrala Europeana (BCE).

In iulie, preturile de consum din zona euro au crescut cu 0,4%, potrivit datelor Eurostat prezentate vineri. BCE si-a asumat o tinta de inflatie pe termen mediu de putin sub 2%. Banca anticipeaza pentru acest an o inflatie de 1%, iar pentru anul viitor de 1,3%, cu mult sub tinta pe termen mediu.

Majoritatea analistilor se asteptau la o scadere a preturilor in aceasta luna si estimeaza ca BCE va anunta noi masuri pentru sprijinirea economiei din zona euro la sedinta de politica monetara de saptamana viitoare, relateaza Bloomberg. "Inflatia a incetinit, iar estimarile indica noi scaderi pentru perioada urmatoare, dar este inca prematur sa spunem ca deflatia este inevitabila. Sunt necesare noi semne care sa arate un risc crescut pentru un nou declin substantial inainte ca BCE sa spuna ca trebuie sa implementeze un program la scara larga de crestere a lichiditatii", a declarat Martin van Vliet, senior economist la ING Group din Amsterdam, potrivit Mediafax.

Somajul din zona euro a scazut usor la 11,5% in iulie, de la 11,9% in luna anterioara, potrivit datelor Eurostat.

Citeste si:
Romania, Ungaria si Slovacia, cea mai ridicata inflatie din UE
Romania, Ungaria si Slovacia,...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Eurostat: Romania si Ungaria, cele mai ridicate rate ale inflatiei
Setari Cookie-uri