Banca Centrală Europeană nu a ajuns încă la un punct la care ar trebui să se gândească la reducerea costurilor cu împrumuturile, a declarat preşedintele Bundesbank, care este şi membru în consiliul guvernatorilor BCE, Joachim Nagel, transmite Bloomberg.

Oficialii BCE au semnalat că vor menţine dobânzile constante în următoarele trimestre, iar investitorii mizează pe o reducere a costului creditului la începutul lui 2024, ceea ce îi face pe "şoimii" (cei care susţin necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menţine inflaţia sub control-nr.) precum Joachim Nagel să contracareze aceste aşteptări, chiar dacă perspectiva de inflaţie este încurajatoare.

"Ar fi prematur să reducem dobânzile în curând sau să facem speculaţii cu privire la astfel de măsuri. Nu doar nivelul dobânzii contează, dar şi aşteptările cu privire la direcţia viitoare a dobânzilor. Principalul efect al înăspriri politicii monetare asupra inflaţiei nu s-a manifestat încă", a declarat marţi Joachim Nagel într-un discurs ţinut la Nicosia.

Inflaţia a încetinit semnificativ în zona euro, de la un vârf de 10,6% anul trecut până la 2,9% în luna octombrie, însă oficialii BCE au subliniat că ultima sută de metri în aducerea inflaţiei la ţinta de 2% va dura mai mult, iar efectele de bază vor conduce la o creştere a preţurilor de consum în lunile următoare.

"Chiar dacă inflaţia de bază a scăzut semnificativ în ultimele luni, nu este o garanţie că acest declin va continua. Efectul dezinflaţionist al diminuării preţurilor la energie a dispărut şi mai avem încă de parcurs o distanţă considerabilă până la nivelul ţintă. Şi ne aşteaptă un drum accidentat în faţă, cu suişuri şi coborâşuri ale inflaţiei în viitorul apropiat", a mai spus Joachim Nagel.

Între timp, economia zonei euro începe să resimtă efectele înăspririi politicii monetare. Produsul Intern Brut al zonei euro s-a contractat în trimestrul al treilea, iar companiile estimează că o recesiune este din ce în ce mai posibilă. În schimb, economiştii sunt de părere că zona euro va evita la limită un astfel de scenariu printr-o stagnare în trimestrul patru.

"Sunt încrezător că putem evita o aterizare dură "hard landing". Situaţia de pe piaţa muncii este una bună, nivelul de îndatorare al companiilor şi gospodăriilor este unu redus, iar activitatea de investiţii este una susţinută, ceea ce sugerează că există condiţii pentru o aterizare lină", a precizat preşedintele Bundesbank.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri