Comenzile noi din industrie au scazut, dar afacerile sunt in crestere

Comenzile noi din industrie, pe total piata interna si externa, au scazut in iulie, in termeni nominali, cu 4,9% fata de iunie, dar au crescut cu 10,2% fata de aceeasi luna din 2013, iar in primele sapte luni au inregistrat un avans de 7,1%, potrivit datelor INS.

Scaderea comenzilor noi fata de iunie a fost cauzata de reducerile inregistrate in industria bunurilor de capital (-11,9%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,9%). Cresteri au consemnat industria bunurilor intermediare (+3,6%) si industria bunurilor de uz curent (+2,6%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), citat de Mediafax. Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, comenzile noi din industria bunurilor de folosinta indelungata au crescut cu 25,2%, cele din industria bunurilor de capital cu 12,7%, din industria bunurilor intermediare cu 8,6% si cele din industria bunurilor de uz curent cu 2,5%.

In primele sapte luni, comenzile noi au crescut in industria bunurilor de folosinta indelungata (+26,9%), industria bunurilor intermediare (+8,7%), industria bunurilor de uz curent (+7,9%) si industria bunurilor de capital (+5,2%).

Afacerile din industrie au crescut in iulie

Cifra de afaceri din industrie, pe total piata interna si externa, a crescut in iulie, in termeni nominali, cu 2,7% fata de iunie si cu 4,4% comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, la sapte luni avansul ajungand la 9,9%, evolutie sustinuta in principal de industria prelucratoare. In iulie, comparativ cu luna precedenta, afacerile din industria prelucratoare s-au majorat pe total cu 3,3%, iar industria extractiva a scazut cu 13,5%, se arata intr-un comunicat al INS.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent (+5,9%), in industria bunurilor intermediare (+3,7%) si in industria energetica (+3%), iar scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,9%) si in industria bunurilor de capital (-0,7%). Fata de iulie 2013, industria prelucratoare a urcat cu 4,6% si industria extractiva cu 0,9%. Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele, dupa cum urmeaza: industria energetica (+10,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+7,8%), industria bunurilor intermediare (+5,0%), industria bunurilor de capital (+4,0%) si industria bunurilor de uz curent (+1,5%).

Citeste si:
Comenzile noi din industrie au urcat in primele 4 luni cu 2,1%
Comenzile noi din industrie...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...

In primele sapte luni, fata de perioada similara din 2013, afacerile din industria prelucratoare au urcat cu 9,9%, iar cele din industria extractiva cu 8,8%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri