Patronatul din industria laptelui cere TVA de 9% pentru lapte si produse lactate

Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) a trimis joi o scrisoare catre ministerele Finantelor si Agriculturii si catre Parlament in care solicita reducerea TVA la 9% si la lapte si produse lactate. Patronatul a precizat ca scaderea taxei doar pentru unele alimente este discriminatorie.

Reducerea TVA pentru lapte si produse lactate nu figureaza in proiectul noului Cod Fiscal, care prevede scaderea taxei la carne, legume si fructe. Reprezentantii APRIL apreciaza ca introducerea laptelui si produselor lactate intre alimentele care vor beneficia de reducerea la 9 % a cotei TVA va corecta o mare eroare care s-ar putea reflecta negativ asupra viitorului industriei laptelui din Romania si al consumatorilor, informeaza Mediafax.

"Excluderea lactatelor din masurile de reducere semnificativa a TVA-ului poate crea premisele unei discriminari pentru consumatorii de produse lactate, in special copii, adolescenti si populatie de varsta a treia, care au cea mai mare nevoie de beneficiile nutritionale ale lactatelor intr-o alimentatie echilibrata. Totodata, excluderea laptelui si lactatelor din masurile de reducere a TVA va perpetua concurenta inegala intre produsele din UE si produsele romanesti comercializate pe piata romanesca, concurenta accentuata dupa instituirea embargoului impus de Rusia", se arata in scrisoarea APRIL.

Scaderea numarului de fabrici de procesare a laptelui din Romania duce la un dezechilibru grav intre cererea si oferta de lapte produs in fermele romanesti.

Consumul scazut de produse lactate din Romania, aflat sub media europeana, si conditiile dificile ale pietei fac ca numarul de fabrici de procesare a laptelui din Romania sã scada continuu. Situatia dificila in care se afla productia primara de lapte si industria lactatelor din Romania va fi supusa, potrivit APRIL, unui nou soc odata cu desfiintarea cotelor de lapte, de la 1 aprilie 2015. Astfel, in conditiile in care se mentine TVA de 24% pentru lapte, fermierii romani vor fi dezavantajati in comparatie cu cei din alte tari europene, care aplica taxe mai mici, si acest lucru poate avea consecinte severe asupra exploatatiilor producatoare de lapte din Romania.

Citeste si:
Un actionar al Albalact isi evalueaza participatia la 17 milioane euro
RC2 isi evalueaza...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

"Scaderea numarului de fabrici de procesare a laptelui din Romania duce la un dezechilibru grav intre cererea si oferta de lapte produs in fermele romanesti, ferme in care statul roman a investit multi bani prin diverse instrumente financiare (ajutoare de minimis, subventii si cofinantare in proiecte de dezvoltare). Reducerea TVA la lapte si produse lactate va diminua comertul cu produse lactate nefiscalizate, va creste calitatea nutritiva si siguranta alimentara pe filiera laptelui, avand un beneficiu final semnificativ asupra cosului zilnic al consumatorului roman", se mai arata in documentul citat.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe la 9%. Potrivit APRIL, piata lactatelor este estimata la aproape 900 de milioane de euro. Cei mai importanti producatori la nivel national sunt Danone, Albalact, Friesland, Olympus, Delaco si Hochland.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri