ANOFM ofera servicii absolventilor daca se inregistreaza, in termen de 60 de zile de la absolvire, la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv agentia municipiului Bucuresti. Indemnizatia de somaj se acorda de la data expirarii perioadei de 60 de zile daca cererea este inregistrata la AJOFM in termen de 10 zile.

Indemnizatia de somaj se acorda pentru o perioada de sase luni si este, in prezent, in valoare de 250 lei (50% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 de lei), potrivit datelor furnizate wall-street.ro de ANOFM.

In 2014, de exemplu, doar in Bucuresti un numar de 1.088 de persoane au incasat indemnizatie de somaj. In plus, valoarea total platita catre absolventii de invatamant a fost de 1.76 milioane de lei.

Conditiile care trebuie indeplinite pentru ca un absolvent sa poata beneficia de indemnizatia de somaj sunt: sa se fi inregistrat in evidentele ANOFM in termenul de la absolvire prevazut mai sus, sa nu realizeze venituri sau daca realizeaza, acestea sa fie mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, si sa nu urmeze o forma de invatamant la data solicitarii dreptului. In plus, trebuie avut in vedere faptul ca indemnizatia se acorda o singura data, pentru fiecare forma de invatamant absolvita.

Sursa foto: Tanara cu pusculita, Shutterstock