Dupa aderare, pe produsele ecologice se va aplica mentiunea "RO-Agricultura ecologica-sistem de control CE", a declara pentru NewsIn, consilierul din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale(MAPDR), Teodora Aldescu.

"Acesta mentiune se va aplica doar pe produsele ecologice care au fost supuse sistemului de inspectie si certificare", a spus Teodora Aldescu. Aceasta a precizat ca l uni a intrat in vigoare ordonanta de urgenta privind produsele ecologice, cu scopul de a asigura baza legala pentru completarea legislatiei nationale in concordanta cu cea comunitara.

Prin acest act normativ, se stabilesc competentele Ministerului Agriculturii in ceea ce priveste produsele ecologice, anume gestionarea bazei de date pentru seminte sau acordarea autorizatiilor pentru importul de produse din terte tari. De asemenea, Ministerul Agriculturii este responsabil cu gestinarea siglei "ae", prin care se identifica produsele ecologice.

Din 11 iulie, sigla "ae" are scopul de a certificare si identifica produsele ecologice. Aceasta trebuie sa apara pe etichetele sau ambalajelor ecologice produse in tara sau provenite din import. Dreptul de utilizare a acestei sigle il au doar producatorii, procesatorii sau importatorii care sunt inregistrati la Ministerul Agriculturii si care sunt supusi unui control periodic. Sigla "ae" este proprietatea MAPDR si are rolul de a identifica produsele agricole si alimentare care sunt certificate in agricultura ecologica de un organism de inspectie si certificare acreditat de Ministerul Agriculturii.

La inceputul lunii septembrie, doar cinci producatori de produse ecologice din cei 164 certificati, au solicitat sigla "ae".Agricultura ecologica castiga tot mai mult teren in Romania. Daca in urma cu doi ani, piata produselor ecologice era de 500.000 de euro, in 2006 se poate discuta despre 1.500.000 euro proveniti din import dar si din productia interna.Pentru anul 2006, sprijinul acordat de stat pentru culturile ecologice prevede urmatoarele sume: 800 de lei la hectar pentru soia , floarea soarelui, arbusti fructiferi, capsuni si vita de vie. Pentru plante medicinale, legume de camp si cartofi timpurii, subventia este de 1.200 lei la hectar. Cea mai mare suma alocata subventiilor este de 7.000 lei la hectar pentru legume de solarii si sere reci.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri